Ви сте овде
Насловна > Вести > Не одустајемо од протеста ако СББ не убаци све локалне телевизије у кабал, наноси им огромну штету

Не одустајемо од протеста ако СББ не убаци све локалне телевизије у кабал, наноси им огромну штету

Чачак – Кабловски оператер СББ наноси огромну штету локалним телевизијама којима тражи новац да их убаци у кабловску понуду, каже се у саопштењу Удружења медија и медисјких радника.

,,Није нормално да СББ избаци скоро све локалне телевизије из понуде или за узврат, да би их убацили у систем, траже преко пола милиона годишње. Просто је невероватно да националним телевизијама које имају новац плаћа велику накнаду, док локалним тражи новац да их убаци у систем, иако добро знају да су на ивици опстанка?! Сулудо је да ти медији који уредно плаћају све овој држави се не виде у половини градова што им знатно умањује приходе од оглашавања а онда програм који са муком и ниским зарадама произведу, још треба да плате да буде емитован на терену за који имају уредне дозволе. Локалне телевизије су јако важне у својим срединама, јер се баве темама од јавног значаја а које су националним незанимљиве или немају простора за њих. Питам СББ, да ли је коректно, фер или пословно да се у тим градовима види преко 50 страних телевизија, које овој држави ништа не плаћају а не виде локалне тв станице, уредно регистроване, које грцају и плаћају све уредно? Нећемо одустати од протеста ако не исправе ову неправду коју чине локалним медијима доводећи им у питање опстанак. Молимо их, као удружење, да то учине последњи пут, јер је то, понављам јавни интерес, интерес гледалаца и слобода медија а на крају и њихов. Све те локалне станице не траже накнаду као велике, само да се виде на подручју које покривају“, казао је за РИНУ Гвозден Николић председник Удружења медија и медисјких радника, додајући да не желе сукоб већ, ако је могуће разумно решење.

Иначе из СББ је избачена једна од најстаријих локалних тв станица у Србији, Галаксија 032 крајем августа јер није имала да плати 60. 000 месечно. Слично је прошла и Лав телевизија, док тв Телемарк иако је слао захтев никада није ни убачен у понуду.

,,Назвали су нас из СББ и понудили да останемо у каблу уз месечну накнаду од 500 евра. Рекао сам да ми немамо тај новац јер би то било око 600 000 годишње па нека искључе. То су и учинили“, казао је Милољуб Петровић један од уредника на тв Галаксија 032.

Тако на пример у Чачку од четири тв станице ниједна није у поменутом кавбловском систему, и једино се могу пратити из етра или на Суперновој за шта им овај кабловски оператер не тражи накнаду.

УММР

Top