Ви сте овде
Насловна > Вести > Poslanici usvojili medijski zakon koji je predložio NUNS, UNS i Koalicija za slobodu medija, Nova S – Skandalozan zakon

Poslanici usvojili medijski zakon koji je predložio NUNS, UNS i Koalicija za slobodu medija, Nova S – Skandalozan zakon

Novi medijski zakon na kojem su od prvog do poslednjeg slova radili predstavnici NUNS-a, UNS-a, Lokal pres-a i Koalicije slobode medija

usvojen je danas u Skupštini. Ali kako prenosi Nova S, on je skandalozan.

Da su pojedine odredbe ovog Zakona skandalozne, pre svega one koje se tiču ulaska Saveza za štampu kao privatnog udruženja u Zakon, složili su se tokom javne rasprave, Udruženje medija i medijskih radnika, PROUNS, Društvo novinara Vojvodine i KomNet-a. Na javnoj raspravi, međutim, predstavnici UNS-a, NUNS-a i Koalcije za slobodu medija tvrdili su da je Zakon više nego dobar. Da je ulazak Saveta za štampu, bez obzira što je to protivustavno rešenje, prava stvar a danas samo 15 dana kasnije okrenuli su priču i sada tvrde da Zakon ne valja. Očigledno oni ćute na činjenice da je donošenje ovog Zakona u Radnoj grupi isključeno više od 60 posto medijske zajednice. Budući da u njemu nije učestvovao UMMR, DNV, KomNet, DNN, PROUNS. U tim Radnim grupama radili su šta su hteli i donosili su rešenja kakva su hteli, i danas ih pitamo da li ih je sramota da kažu da im Zakon ne valja.

„Tvrdim da su isti ljudi i ista udruženja doneli prethodni Zakon koji je slistio sa medijskog prostora Srbije na stotine i stotine medija, a podsećam vas da je svaka opština imala lokalnu televiziju. Danas im ne valja Zakon, samo zato što Telekom njime neće biti uništen. Da li ima iko normalan u ovoj zemlji koji će se složiti sa tvrdnjom da ova država ne sme da ima Telekom i da medijskim prostorom vladaju mediji čije su centrale u Luksemburgu i drugim stranim zemljama. Mi smatramo da je ovaj Zakon u suštini dobar, a jedina mrlja je ulazak družine koja se zove Savet za štampu, što je protivustavno i zbog čega ćemo se žaliti Ustavnom sudu. Naš predlog je bio da samoregulatorno telo treba da ostane i bude deo Zakona ali sastavljen od sva tri regulatorna tela koja postoje na medijskoj sceni Srbije. Naučnici iz NUNS-a, UNS-a i Kolicije za slobode medije tvrdili su da je ovo izuzetno rešenje bez obzira što se kosi sa Ustavom Srbije i sa tim se nikada nećemo složiti”, rekao je Gvozden Nikolić predsednik Udruženja medija i medijskih radnika.

Nova S – skandalozan Zakon

Međutim, iako je predlog Zakona pisala grupacija oko NUNS-a, UNS-a i Koalicija za slobodu medija, Nova S piše da je ovo skandalozan Zakon i postavlja se pitanje zašto umesto poslanicima to pitanje ne postave udruženjima koja su najaktivnije učestvovala u njegovom donošenju.

„Vlada Srbije usvojila je predloge Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i Zakon o elektronskim medijima, a pre njihovog usvajanja veliku buru je izazvala su dva sporna člana koja su se našla u nacrtu zakona, a koja su kablovske emitere stavljala u podređen položaj u odnosu na REM.

Ova dva medijska zakona bila su na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije u prethodna tri dana, a njima se, sada zakonski pruža mogućnost državnom Telekomu da osniva medije, uprkos tome što se u Medijskoj strategiji, koju je usvojila Vlada Srbije, naglašava da država mora da izađe iz vlasništva u medijima”, prenosi Nova S izražavajući zabrinutost zbog medija i televizija kojima je centrala van Srbije.

GZS/UMMR

Top