Ви сте овде
Насловна > Вести > SINOS: MEDIJSKA UDRUŽENJA RUŠE MEDIJSKU STRATEGIJU

SINOS: MEDIJSKA UDRUŽENJA RUŠE MEDIJSKU STRATEGIJU

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Sindikat novinara Srbije još jednom upozorava da novinari i medijski radnici u Srbiji rade u gotovo robovskim uslovima i da je za takav njihov položaj najodgovornija takozvana medijska elita.

„Nesigurni za svoj status i egzistenciju, pod stalnim pritiskom i u hroničnom stresu, novinari u Srbiji ne mogu da zaštite profesionalni integritet. Umesto javnog, prinudjeni su da brane interes svojih vlasnika ili njihovih donatora.

Sindikat novinara Srbije dve decenije dosledno ali bezuspešno poziva sve aktere na medijskoj sceni da zajedno dogovore dostojanstvene uslove rada i pristojne zarade. U Radnoj grupi za izradu radne verzije Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, koja je posle pet meseci, upravo završila svoj posao, SINOS je dao konkretne predloge za snaženje i vraćanje ugleda novinarskoj profesiji:

1. Definisanje pojma novinara i medijskog radnika;
2. Osnivanje lokalnih i regionalnih javnih servisa;
3. Reformisanje projektnog sufinansiranja;
4. Objavljivanje registra svih medijskih donatora (domaćih i stranih);
5. Uvodjenje novog poglavlja u budući zakon “Prava novinara na radu i povodom rada”.

Uvodjenje ovog poglavlja od suštinskog je značaja za ukidanje prekarnog statusa novinara i medijskih radnika i stvaranje uslova za otpočinjanje socijalnog dijaloga u medijskoj sferi i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

Od svih navedenih predloga SINOS-a Radna grupa u kojoj su, osim predstavnika Vlade, učestvovali i Koalicija za slobodu medija (NUNS, NDNV, AOM, Asocijacija medija i Lokl pres) UNS, RAB i SINOS prihvaćen je samo deo predloženog poglavlja “Prava novinara na radu i povodom rada” koji se odnosi na novinarski integritet, raspored radnog vremena, pripravnost za rad i pravo na isključenje iz komunikacije, ali ne i novi režim utvrđivanja reprezentativnosti poslodavaca i sindikata u medijskoj delatnosti koji otvara put uspostavljanju dijaloga.

Iako su pojedini predstavnici vlade Srbije podržali predlog SINOS-a , Koalicija za slobodu medija, ANEM i RAB glasali su protiv, uz obrazloženje da bi “potpisivanje granskog kolektivnog ugovora moglo da ugrozi male medije i proširi sivu zonu rada”. Na ovaj način direktno se ruši Medijska strategija koja u odeljku “Postojeće stanje u oblasti javnog informisanja: Nepovoljan socio-ekonomski i profesionalni položaj i bezbednost novinara i medijskih radnika” precizira načine poboljšanja teškog socioekonomskog i profesionalnog položaja novinara i medijskih radnika.

SINOS ostaje pri stavu da svi poslodavci koji ne mogu da obezbede redovne zarade zaposlenima i adekvatne uslove rada treba da zatvore medije a ne da celu novinarsku profesiju, zbog sopstvenih interesa, drže kao taoce. SINOS je uvek bio protiv angažovanja novinara na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima jer takvi radnici nemaju nikakva prava iz radnog odnosa, čak ne mogu ni da tuže poslodavca, jer nisu u radnom odnosu.

U javnoj raspravi koja će u maju biti organizovana u više gradova SINOS će pokušati da za sve svoje predloge dobije podršku esnafa, nevladinog sektora i javnih ličnosti”, kaže se u saopštenju Izvršnog odbora SINOS-a.

Top