Насловна > Вести > Стефановић „добио” НИН на суду

Стефановић „добио” НИН на суду

Милан Ћулибрк

Министар полиције Небојша Стефановић добио је спор на суду против недељника НИН, који је у обавези да му исплати одштету због повреде части и угледа у износу од 300.000 динара, сазнају београдски медији.

Стефановић је НИН тужио због насловнице коју је тај недељник објавио 16. јуна прошле године под насловом „Небојша Стефановић, главни фантом из Савамале”.

Главна расправа по тужби министра полиције закључена је за један дан, 29. новембра, а судија је објавио да ће пресуда бити донета за 30 дана.

Стефановић је на суђењу навео да се не ради о оспоравању мишљења, нити о исказивању ставова, већ да је тужио недељник НИН због директног навода у тексту да је помагао у чињењу кривичног дела, те да пожељна слобода мишљења и критика, али и да није могао да допусти да га означе као извршиоца кривичног дела без пресуде суда.

Министар је тада рекао да не жели да утиче на рад новинара што је показао, како је рекао, кроз бројне друге, веома критичке текстове о њему где се није послужио својим правом да их тужи, али да је НИН морао да тужи јер су га означили као извршиоца кривичног дела због чега трпи последице.

Главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк, који је другооптужени у том предмету, рекао је да текст који је изашао спорног 16. јуна и без спорног наслова би могли сада поново објавити јер се, како је рекао, ништа ново није десило, а прошло је седам месеци, те да се њихов страх показао оправданим.

Како је указао, улога медија је да указују на проблеме које треба решавати како бисмо као друштво напредовали.

Ћулибрк је рекао није била намера ниподаштавање никога, и да би исто урадили и да би на ту насловну страну ставили не само Стефановића, већ и било кога другог ко је био на његовом месту, јер он је персонификација првог човека полиције и НИН-у би и тај други био кривац док се не пронађе прави кривац рушења у Херцеговачкој улици, које се сигурно догодило.

Стефановић је раније најавио да ће одштету, уколико добије спор, уплатити у хуманитарне сврхе, за помоћ породицама полицајаца страдалим на дужности.

(Танјуг)