Ви сте овде
Насловна > Вести > Апел за прикупљање помоћи крагујевачком новинару Мирославу Јовановићу

Апел за прикупљање помоћи крагујевачком новинару Мирославу Јовановићу

Синдикат новинара Радио телевизије Крагујевац и Синдикат новинара Србије (СИНОС) придружују се акцији „Солидарно за Мирослава Јовановића”, коју је покренула група крагујевачких новинара и позивају сва новинарска и медијска удружења, асоцијације, организације и медјске куће да, осим вербалне, пруже и финансисјку помоћ пензионисаном колеги.
Апелујемо на све грађане који су у могућности да се укључе у акцију солидарности уплатом новчаних прилога на наменски рачун за прикупљање донација новинару Јовановићу, који је отворио Шумадијски центар за грађански активизам „Рес публика”, из Крагујевца.

Подаци за уплату прилога:
Комерцијална банка 205-0000000265720-74
Прималац: УГ Рес публика, Крагујевац
Сврха уплате: донација за Мирослава Јовановића

Подсећамо да угледном крагујевачком новинару, дугогодишњем уреднику “Светлости”, а затим и “Крагујевачких новина”, прети одузимање куће или две трећине скромне пензије наредних 5 до 7 година, због исплате дуга у износу од приближно 1,5 милиона динара, његовом бившем предузећу које је у стечају.
Пресудом Апелационог суда у Крагујевцу Јовановић је обавезан да издавачком предузећу АД „Светлост“, у којем је радио 30 година, исплати 820.000 динара, те 185.000 динара за судске трошкове, плус припадајуће камате од 2014. године.
Мирослав Јовановић је тужен за накнаду дуга, јер је предузеће „АД Светлост” у целости исплатило новчане казне по основу судских процеса вођених због два текста и једног писма читаоца, који су објављени 2004. и 2007. године, у време када је он био одговорни уредник. Предузеће АД „Светлост“ је у међувремену затворено, јер је након раскида уговора о приватизацији 2011. године, убрзо отишло у стечај, који ни после осам година није окончан.
Јовановићу сада преостаје могућност да се на пресуду жали Врховном касационом суду, али нова жалба не одложе извршење наплате.

Катарина Мировић, председница Синдиката новинара РТ Крагујевац
Драгана Чабаркапа, председница СИНОС

Top