Ви сте овде
Насловна > Вести > Компанија „Новости“ није више у блокади

Компанија „Новости“ није више у блокади

Компанијa „Новости“ није више у блокади зато што је ступио на снагу Унапред припремљени план реорганизације (УППР), сазнаје Удружење новинара Србије (УНС). Подсетимо, Привредни суд у Београду је у јануару 2018. године донео Решење о усвајању УППР-а Компаније „Новости“ којим се обуставља стечај ове медијске куће, о чему је УНС писао.

Према УНС-овим сазнањима, укупни дугови Компаније „Новости“ према 263 повериоца са каматама износе око 1,5 милијарди динара. Највећи дуг је према штампарији „Борба“, која је у већинском власништву државе, а износи око милијарду динара.

Највећим повериоцима дуг ће бити намирен у 120 месечних рата, са почетком отплате одложеним за две године, без камате и валутне клаузуле.

Решењем УППР-а предвиђен је и отпис камата и могућност да највећи повериоци потраживања претворе у капитал „Новости“.

Иначе, рачун Компаније „Новости“ блокиран је 12. јула прошле године, због „дуга из 2009. године, када нису подмирене обавезе према држави, доприноси за порезе и зараде у висини 103 милиона и 25 милиона за неплаћени ПДВ“.

„Са каматама то је 284 милиона динара“, навеле су тада „Новости“. Овај дуг је петина укупног дуга, који Компанија „Новости“ има према повериоцима.

Иначе, штампарија „Борба“ иако годинама највећи поверилац Компаније „Новости“ до покретања УППР-а, није блокирала рачун ове компаније.

УММР/УНС (Ј. Пешић)

Top