Ви сте овде
Насловна > News > Коалиција: Незаконита расподела медијских средстава у Пожеги

Коалиција: Незаконита расподела медијских средстава у Пожеги

Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес протестује због незаконитог спровођења конкурса за пројектно суфинансирање медијских садржаја у Општини Пожега.

Коалиција истиче да је након вишемесечног инсистирања да Општина, како то прописује Закон о јавном информисању и медијима, на сајту објави Решење о именовању комисије и Решење о расподели средстава, то није урађено. На два Захтева за приступ информацијама од јавног значаја Општина се оглушила, да би тек јуче, након више од четири месеца од расподеле средстава, Коалицији биo достављен само записник са седнице комисије.

Општина Пожега именовала је комисију у којој је, противзаконито, један од чланова био представник Општине, док се за остала четири члана не зна на чији су предлог именовани.

Коалиција истиче да је на време послала кандидате за комисију овој Општини, а да Закон о јавном информисању и медијима предвиђа да у комисији за оцењивање предлога пројеката већина чланова буде именована на предлог новинарских и медијских удружења, уколико такав предлог постоји.

Коалиција не спори право другим медијским и новинарским удружењима, која на то по Закону имају право, да учествују у раду комисије, али напомиње да се у овој Општини не зна на чији су предлог именовани чланови комисије.

Такође, супротно Закону, приликом одлучивања, комисија у Пожеги „консултовала“ је и председника ове локалне самоправе, што је наведено у записнику који је достављен Коалицији.

Коалиција овакав начин рада комисије сматра недопустивим и истиче да је суштина измене медијских закона била управо да се предстваници власти изузму из одлучивања о расподели новца за медијске пројекте, као и да јавни интерес предложен у пројектима које оцењује независна комисија не мора увек да се поклапа са интересом власти.

Коалиција подсећа да ради опсежан мониторинг спровођења медијских закона и истиче да ће са кршењем Закона у Пожеги упознати и Министарство културе и информисања.

Top