Ви сте овде
Насловна > Вести > Новинари РТВ Крагујевац: Једини смо преживели погубну приватизацију, хоћемо да будемо сервис грађана

Новинари РТВ Крагујевац: Једини смо преживели погубну приватизацију, хоћемо да будемо сервис грађана

Крагујевац/Београд – Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа прочитала је на јучерашњој расправи о нацрту нове медијске стратегије у Београду отворено писмо радника Запослених у ПД Радио телевизији Крагујевац доо. У писму се каже:
„Најуниверзалнија дефиниција Јавног сервиса је Унескова: „Јавни сервис је створен за јавност, јавно је финансиран и јавност га надзире. Он није ни комерцијалан ни државни, слободан је од политичког уплитања и од притиска комерцијалних сила. Јавни сервис информише, образује, али и забавља слушаоце и гледаоце. Тек уз осигуран плурализам, програмску разноликост, уредничку независност, примерено финансирање, одговорност и транспарентност, јавни сервис може служити као темељ демократије“.
Његов циљ би био развој колективног идентитета кроз културно заједништво које негује традицију, хуманистичке вредности, удруживање ради постизања заједничких циљева. Регионални јавни сервиси функционишу као информативне медијске куће, за разлику од приватних, који своју основну платформу заснивају у складу са захтевима тржишта без великог осврта на потребе грађана за информацијама. Комерцијални медији изграђени су на императиву третирања грађана као потрошача, а приватни медији колико год од тога бежали, врло брзо постану комерцијални. Не дозволите да грађане Шумадије ико третира само као потрошаче, без права на информисање, а то се може спречити само формирањем Регионалних јавних сервиса. Ми, запослени у Радио телевизији Крагујевац смо очигледан доказ томе. Вођени начелима Регионалних јавних сервиса, а уз подршку својих гледалаца, једина смо медијска кућа у Србији која се изборила за опстанак након неуспешне и за медије погубне приватизације.

Јавна расправа о нацрту медијске стратегије у Београду

То се од нас и очекивало, јер је Крагујевац највећи град Шумадијског округа, јер је грађанима била одузета једина информативна медијска кућа, једини извор информисања о темама из њиховог животног окружења, ускраћено право на информације од животног значаја. Од вас грађани Шумадије – њих 293.308 очекују да не дозволите нови медијски мрак у Крагујевцу и оснујете Регионалне јавне сервисе.
Радио телевизија Крагујевац данас своје гледаоце посматра као активне чланове заједнице који имају потребу да се добро, објективно и благовремено информишу. Радио телевизија Крагујевац, само ослобођена од приватизације и враћена Граду Крагујевцу, остварује своју своју мисију и поштује принципе слободе изражавања и слободног протока информација, професионалне и етичке захтеве објективности, истинитости, уравнотежености и поштовања људског достојанства. Припрема и правовремено објављује медијске садржаје (на програмима радија, телевизије и на својој интернет страници), којима се задовољавају најшира интересовања и потребе грађана, па као таква испуњава услове да прерасте у Регионални јавни сервис. Радио телевизија Крагујевац, једина телевизија у Крагујевцу, својим гледаоцима и слушаоцима нуди најновије вести из Шумадије, земље и региона, стручне анализе, људске приче, едукацију, културу, забаву, песму, једном речју живот. Жанровски посматрано, удео дневно информативних емисија има највећу минутажу, следе документарни серијали, емисије посвећене привреди, култури, пољопривреди, забавне емисије, програм намењен деци и родитељима, спортски програм. Новом опремом за продукцију и емитовање програма преносимо уживо све битне догађаје за Крагујевац и Шумадију.
Страх од нове приватизације, ову кућу са традицијом од 49 година, опет би вратио у круг комерцијалних медија, где би били уништени плурализам, програмска разноликост, уредничка независност, одговорност за изговорену реч и транспарентност. Радио телевизија Крагујевац је као приватизован медиј од октобра 2015. до јануара 2017.године била изложена различитим политичким притисцима док сада брине једино о суду јавности. Током те погубне приватизације остали смо без великог броја врсних новинара који су се одрекли свог дугогодишњег заната.
Ми, запослени у Радио телевизији Крагујевац данас, као и пре приватизације свакодневно инсистирамо на плурализму идеја и слободи критичког мишљења.
Пре него што донесете коначну одлуку, подсећамо УНС и НУНС који су се залагали за приватизацију медија да су врло брзо признали да је „извршен помор локалних медија приватизацијом“. Као удружења која би требало да заступају интересе свих медија у Србији, молимо вас да не правите исту грешку поново.
Покрајински јавни сервис РТВ са седиштем у Новом Саду, обезбеђује информације од јавног интереса само грађанима на територији АП Војводине. Републички јавни медијски сервис РТС, нема довољно капацитета ни минутажу да буде присутан у свим локалним срединама, па није у могућности да свим друштвеним категоријама и свим грађанима Централне, Западне, Источне и Јужне Србије обезбеди информације од виталног значаја. Оснивањем Регионалних јавних сервиса изједначила би се права свих грађана на информисање и решио би се проблем ове дискриминације.
Грађани Крагујевца и читаве Шумадије су у периоду од јануара до јуна 2017.године били ускраћени за једно од основних животних права, права на информисање о основним животним потребама. У том периоду пре раскида приватизације, Радио телевизија Крагујевац није емитовала програм, а приватна комерцијална телевизија која је функционисала још кратко време у граду, није имала капацитета да производи информативни програм, нити је њен концепт био информативног карактера. За свега три дана, по изузтено лошим временским условима, преко 11 000 грађана Шумадије је потписало петицију за опстанак Радио телевизије Крагујевац. Данас је ово кућа која ужива огромно поверење грађана, кућа којој грађани највише верују, где се информишу о свим битним догађајима и чињеницама за њихов свакодневни живот. Данас је у Радио телевизији Крагујевац запослено 28 медијских радника који производе 85 посто програма сопствене продукције. Извините што нико од нас данас није са вама, морамо да информишемо грађане о квалитету воде, нестанку електричне енергије, морамо да снимимо и монтирамо емисију о ситуацији у Клиничком центру Крагујевац, да реализујемо поподневни програм „Мозаик“, припремимо централну информтаивну емисију „Хроника“, да гледаоцима прикажемо живот људи на селу кроз „Шумадијски праг“…, да направимо телоп и прикупимо довољно средстава за лечење нашег суграђанина Јулијана Богдановића, а мало нас је, но довољно да свакодневно извршавамо своју мисију!
Сигурни смо да овог пута нећете дозволити да грађани Крагујевца и Шумадије опет остану без једног од основних права, права на информисање, да им нећете одузети једину телевизију и њих оставите у медијском мраку. Некако смо сигурни да ћете мислити и на грађане Централне, Јужне, Источне и Западне Србије када будете одлучивали о постојању Регионалних јавних сервиса”, наводи се у писму запослених у ПД Радио телевизији Крагујевац.

РИНА

Top