Насловна > Вести > Вучић у Давосу: Нисам поносан на стање медија у Србији

Вучић у Давосу: Нисам поносан на стање медија у Србији

Фото: ГЗС

Председник Србије Александар Вућић изјавио је данас у Давосу да није поносан на стање слободе медија у Србији али је изразио уверење да ће се оно побољшати.
Вучић је на панелу „Слобода медија у кризи“ рекао да Србија у последње две године није добила најбоље оцене кад је реч о слободи медија, али да ће радити на њиховом побољшању.

Он је рекао да је јуче од представника Репортера без граница тражио да помогну и пруже подршку у области медија, као и да доведу стручњаке за питање државне помоћи медијима.

„Сигуран сам да ћу за годину или две доћи овде и да ћу моћи да будем поносан на слободу изражавање као што смо поносни на економске реформе које смо спровели“, рекао је Вучић

Вучић је рекао да мисли да није заслужио да говори на скупу.
„Иако смо поправили стање у економији, променили пут нашег спољног дуга, оно у чему нисмо били толико успешни, не бих рекао да је то у домену слободе изражавања, али имамо поларизоване медије“, рекао је Вучић.

Он је рекао да га је саговорник с панела Метју Каруана Галиција, чија је мајка новинарка Дафне Каруана Галиција убијена због истраживања корупције, на једном ранијем скупу упозорио да би Србија могла бити следећа земља у којој ће бити убијен новинар, додајући да се то није догодило, али да јесте нападнут новинар локалног медија који је писао о локалним моћницима.

„Научио сам нешто и почео да будем опрезан и због тога морамо да завршимо тај случај и морамо да будемо брутални у свим сличним случјевима“, рекао је Вучић.

Он је рекао да сада не критикује новинаре који вређају новинарке због критичних извештаја, већ да говори о властима. Он је додао да у Србији нису криминализовале лажне вести и људи који крше кодекс новинарства

„Не знамо како то да урадимо. Људи би рекли да ограничавамо, забрањујемо, посебно на друштвеним мрежама“, додао је он.

Подсетимо, током три дана у Давосу, Вучић ће имати бројне билатералне сусрете са светским званичницима, пре свега с немачком канцеларком Ангелом Меркел, затим европским комесаром за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханесом Ханом, премијером Словеније Марјаном Шарецом, као и с председником Европске банке за обнову и развој Сумантром Чакрабартијем.
Предвиђени су и сусрети председника Вучића с другим званичницима, привредницима и представницима финансијских институција, саопштила је Прес служба председника Републике.

Редовни скуп светских пословних и политичких лидера у швајцарском скијалишту Давос окупио је око 3.000 личности из света бизниса, државних званичника и грађанских група,.

Овогодишњи скуп у Давосу протећи ће без америчке делегације, а учешће су отказали и британска премијерка Тереза Меј и француски председник Емануел Макрон, јер се обоје хватају у коштац са кризама у својим земљама.

Светски економски форум трајаће од данас до петка 25. јануара, а за то време ће бити одржано око 350 јавних дискусија.

УММР/Бета