Vi ste ovde
Naslovna > Vesti > Apel za prikupljanje pomoći kragujevačkom novinaru Miroslavu Jovanoviću

Apel za prikupljanje pomoći kragujevačkom novinaru Miroslavu Jovanoviću

Sindikat novinara Radio televizije Kragujevac i Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružuju se akciji „Solidarno za Miroslava Jovanovića”, koju je pokrenula grupa kragujevačkih novinara i pozivaju sva novinarska i medijska udruženja, asocijacije, organizacije i medjske kuće da, osim verbalne, pruže i finansisjku pomoć penzionisanom kolegi.
Apelujemo na sve građane koji su u mogućnosti da se uključe u akciju solidarnosti uplatom novčanih priloga na namenski račun za prikupljanje donacija novinaru Jovanoviću, koji je otvorio Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika”, iz Kragujevca.

Podaci za uplatu priloga:
Komercijalna banka 205-0000000265720-74
Primalac: UG Res publika, Kragujevac
Svrha uplate: donacija za Miroslava Jovanovića

Podsećamo da uglednom kragujevačkom novinaru, dugogodišnjem uredniku “Svetlosti”, a zatim i “Kragujevačkih novina”, preti oduzimanje kuće ili dve trećine skromne penzije narednih 5 do 7 godina, zbog isplate duga u iznosu od približno 1,5 miliona dinara, njegovom bivšem preduzeću koje je u stečaju.
Presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Jovanović je obavezan da izdavačkom preduzeću AD „Svetlost“, u kojem je radio 30 godina, isplati 820.000 dinara, te 185.000 dinara za sudske troškove, plus pripadajuće kamate od 2014. godine.
Miroslav Jovanović je tužen za naknadu duga, jer je preduzeće „AD Svetlost” u celosti isplatilo novčane kazne po osnovu sudskih procesa vođenih zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio odgovorni urednik. Preduzeće AD „Svetlost“ je u međuvremenu zatvoreno, jer je nakon raskida ugovora o privatizaciji 2011. godine, ubrzo otišlo u stečaj, koji ni posle osam godina nije okončan.
Jovanoviću sada preostaje mogućnost da se na presudu žali Vrhovnom kasacionom sudu, ali nova žalba ne odlože izvršenje naplate.

Katarina Mirović, predsednica Sindikata novinara RT Kragujevac
Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS