Vi ste ovde
Naslovna > Informacije > Izmeniti set medijskih zakona, sačuvati Tanjug, preispitati rad komisija, javnost stranih donacija

Izmeniti set medijskih zakona, sačuvati Tanjug, preispitati rad komisija, javnost stranih donacija

Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva Narodnu skupštinu Srbije i sve šefove poslaničkih grupa da hitnom izmenom Zakona o javnom informisanju omoguće transformisanje Radio-televizije Kragujevac u regionalani javni servis. To je jedini način da se zaustavi agonija kroz koju, posle privatizacije, prolaze svi zposleni ali i javnost Kragujevca koja je ostala bez informacija značajnih za centar Šumadije.

 Uz ovaj apel dostavljamo Vam i dopis zaposlenih sačinjen posle sastanka, održanog 14. decembra 2016. godine, u redakciji Televizije Kragujevac, kojem su prisustvovali predstavnici OEBS-a i SINOS-a:

„Zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac, posle zajedničkog sastanka sa predstavnicima OEBS-a i Sindikata novinara Srbije, podržli su inicijativu SINOS-a za izmenu seta medijskih zakona, kako bi bilo omogućeno formiranje regionalnih javnih servisa, u skladu sa još važećom Medijskom strategijom. Podržavamo vašu inicijativu jer je Radio -televizija Kragujevac primer loše privatizacije. Od avgusta 2015. godine, otkada smo prodati, štetu trpi društvo, pre svih građani Šumadije i Srbije, a potom i zaposleni koji zastarelom tehnikom, ignorantskim odnosom poslodavca prema obavezama iz kupoprodajnog ugovora i sada već ugroženom egzistencijom nisu u mogućnosti da zadrže postojeći nivo produkcije i uhvate korak sa tehnološkim inovacijama koje zahteva proizvodnja medijskih sadržaja.

Zaposleni trenutno vode borbu za opstanak medijske kuće i povratak dostojanstva profesije. Radio Kragujevac, na čijim je temeljima nastala Radio-televizija Kragujevac, osnovan je 1970. godine. Televizija iza sebe ima dve decenije postojanja. Od tada do danas Radio-televizija Kragujevac uspela je da se nametne kao vodeći medij u regionu. Ostvarili smo sopstvenu, žanrovski raznovrsnu radio i TV produkciju: informativni program, dokumentarne serijale, reportaže, dečiji i zabavni program, uključivali se u kulturne, sportske i humanitarne manifestacije, pratili političku scenu i obezbeđivali direktne prenose skupštinskih zasedanja. Program Radio-televizije Kragujevac nikada nije povlađivao estradnim trendovima. Kroz vizuelni identitet negovao je i neguje ćirilično pismo.

Pitanje opstanka Radio-televizije Kragujevac direktno ugrožava i pravo na informisanje građana regiona. Kragujevac ima 180.000 stanovnika, centar je Šumadijskog upravnog okruga kojem gravitira jos šest opština sa ukupno 300.000 stanovnika. Radio-televiziji Kragujevac, od osnivanja do danas, njihov interes je ispred svih ostalih. Inicijativu za formiranje regionalnih javnih servisa podržavamo zbog toga što je interes građana da dobiju pravovremenu, proverenu i pouzdanu informaciju, trenutno više nego ugrožen“-navode zaposleni RTK u pismu Sindikatu novinara Srbije.

Osim zaposlenih u RTK, inicijativu o hitnoj promeni medijskih zakona podržavaju i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR) i Društvo novinara Vojvodine (DNV). Naš stav je, takođe, da zakonskim izmenama treba omogućiti rad nacionalne novinske agencije Tanjug i „oživljavanje“ Međunarodnog radija Srbije, obezbediti transparentost vlasništva u medijima i javnost svih stranih donatora, preispitati odredbe o funkcionisanju konkursnih komisija, precizirati pojam „medijski ekspert“ i definisati okvire za uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima.

Predsednica Sindikata novinara Srbije, Dragana Čabarkapa

Ostavite odgovor

9 + twenty =

Top