Vi ste ovde
Naslovna > Informacije > Izmeniti set medijskih zakona, sačuvati Tanjug, preispitati rad komisija, javnost stranih donacija

Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva Narodnu skupštinu Srbije i sve šefove poslaničkih grupa da hitnom izmenom Zakona o javnom informisanju omoguće transformisanje Radio-televizije Kragujevac u regionalani javni servis. To je jedini način da se zaustavi agonija kroz koju, posle privatizacije, prolaze svi zposleni ali i javnost Kragujevca koja je ostala bez informacija značajnih za centar Šumadije.

Uz ovaj apel dostavljamo Vam i dopis zaposlenih sačinjen posle sastanka, održanog 14. decembra 2016. godine, u redakciji Televizije Kragujevac, kojem su prisustvovali predstavnici OEBS-a i SINOS-a:

„Zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac, posle zajedničkog sastanka sa predstavnicima OEBS-a i Sindikata novinara Srbije, podržli su inicijativu SINOS-a za izmenu seta medijskih zakona, kako bi bilo omogućeno formiranje regionalnih javnih servisa, u skladu sa još važećom Medijskom strategijom. Podržavamo vašu inicijativu jer je Radio -televizija Kragujevac primer loše privatizacije. Od avgusta 2015. godine, otkada smo prodati, štetu trpi društvo, pre svih građani Šumadije i Srbije, a potom i zaposleni koji zastarelom tehnikom, ignorantskim odnosom poslodavca prema obavezama iz kupoprodajnog ugovora i sada već ugroženom egzistencijom nisu u mogućnosti da zadrže postojeći nivo produkcije i uhvate korak sa tehnološkim inovacijama koje zahteva proizvodnja medijskih sadržaja.

Zaposleni trenutno vode borbu za opstanak medijske kuće i povratak dostojanstva profesije. Radio Kragujevac, na čijim je temeljima nastala Radio-televizija Kragujevac, osnovan je 1970. godine. Televizija iza sebe ima dve decenije postojanja. Od tada do danas Radio-televizija Kragujevac uspela je da se nametne kao vodeći medij u regionu. Ostvarili smo sopstvenu, žanrovski raznovrsnu radio i TV produkciju: informativni program, dokumentarne serijale, reportaže, dečiji i zabavni program, uključivali se u kulturne, sportske i humanitarne manifestacije, pratili političku scenu i obezbeđivali direktne prenose skupštinskih zasedanja. Program Radio-televizije Kragujevac nikada nije povlađivao estradnim trendovima. Kroz vizuelni identitet negovao je i neguje ćirilično pismo.

Pitanje opstanka Radio-televizije Kragujevac direktno ugrožava i pravo na informisanje građana regiona. Kragujevac ima 180.000 stanovnika, centar je Šumadijskog upravnog okruga kojem gravitira jos šest opština sa ukupno 300.000 stanovnika. Radio-televiziji Kragujevac, od osnivanja do danas, njihov interes je ispred svih ostalih. Inicijativu za formiranje regionalnih javnih servisa podržavamo zbog toga što je interes građana da dobiju pravovremenu, proverenu i pouzdanu informaciju, trenutno više nego ugrožen“-navode zaposleni RTK u pismu Sindikatu novinara Srbije.

Osim zaposlenih u RTK, inicijativu o hitnoj promeni medijskih zakona podržavaju i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR) i Društvo novinara Vojvodine (DNV). Naš stav je, takođe, da zakonskim izmenama treba omogućiti rad nacionalne novinske agencije Tanjug i „oživljavanje“ Međunarodnog radija Srbije, obezbediti transparentost vlasništva u medijima i javnost svih stranih donatora, preispitati odredbe o funkcionisanju konkursnih komisija, precizirati pojam „medijski ekspert“ i definisati okvire za uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima.

Predsednica Sindikata novinara Srbije, Dragana Čabarkapa

Ostavite odgovor