Ви сте овде
Насловна > Вести > Колективним уговором против самовоље послодаваца

Колективним уговором против самовоље послодаваца

Синдикат новинара Србије (СИНОС) протестује због отпуштања наших колега у редакцијама дневних листова Блиц и Ало који су у власништву компаније Ringier Axel Springer.

Међународна медијска корпорација која у матичној кући поштује права запослених, у Србији не дозвољава синдикално организовање, а отказе дели без јасних разлога и критеријума. Као, уосталом, и већина домаћих приватних медија.

СИНОС годинама безуспешно указује да је једина заштита новинара и медијских радника од самовоље послодаваца постојање гранског колективног уговора. По узору на најбоља европска искуства припремили смо предлог тог документа још 2003. године, али немамо са ким да преговарамо. Пословне медијске асоцијације у Србији не желе да се региструју на законом предвидјен начин – као послодавачке организације и буду партнер синдикатима у социјалном дијалогу. Сви наши апели медијској коалицији да сугерише својим члановима да се на овај начин организују остали су без одговора.

СИНОС је у септембру упутио писмо медијским кућама које имају колективне уговоре – РТС, РТВ и Новости – са предлогом да учествују у припреми посебног колективног уговора за медије и тиме учине први корак ка сређивању стања у медијској делатности. Позитиван одговор стигао је из Компаније Новости док се генерални драктори јавних сервиса о нашем писму нису изјаснили.

Као и свим претходним, СИНОС се, са два дописа, обратио и актуелном министру културе и информисања . Још чекамо позив на састанак на којем ћемо министра обавестити да почетак приче о пристојном новинарству почиње управо у – пристојним условима за рад, поштовању елементарних правила професије и дефинисању норме за редовно примање плате.

Потписивање посебног колективног уговора биће од користи свима – и запосленима и власницима медија јер ће се увести правила пословања а јавност ће добити квалитетније и поузданије информације. Правна основа за ову нашу акцију налази се у Закону о раду, у делу који се бави организацијом запослених и колективним уговорима, од члана 202 до члана 257, где се, измедју осталог, наводи да “Влада може да одлучи да се колективни уговор или поједине његове одредбе примењују и на послодавце који нису чланлови удружења послодаваца – учесника колективног уговора”.

Уколико постоји политичка воља да се коначно крене у решавање овог питања СИНОС ће се максимално укључити, будући да има репрезентативне синдикалне подружнице у Новостима у и РТВ као и да је учествовао у изради колективног уговора у РТС.

Председница СИНОС Драгана Чабаркапа

Top