Vi ste ovde
Naslovna > Vesti > Kovačević: Ne slažem se sa medijskom strategijom koja zatvara medije

Kovačević: Ne slažem se sa medijskom strategijom koja zatvara medije

Dramski pisac i potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević, foto: RINA

Čačak – Komentarišući medijsku strategiju zbog koje bi uskoro mogao nestati Tanjug, Politika i Novosti, dramski pisac i potpredsednik Narodne stranke,Siniša Kovačević se nimalo pozitivno nije izjasnio o tom dokumentu, rekavši da je u Ustavu kralja Petra stajalo da je štampa u Srbiji slobodna.

„ E, sada je paradoks, ako sve prepustite tržištu imaćete rijalitije na svim nacionalnim frekvencijama. Država mora neke stvari da uredi i mora neke stvari da preuzme kao vlastiti odgovornost. Po mom dubokom mišljenju to je Nacionalna agencija, to je Prosveta kao izdavačko preduzeće koje ne sme da ode u ruke niti Bedžetu Pacoliju niti nekom Holanđaninu. To je srpska tradicija, to važi i za Politiki. Braća Ribnikar se okreću u grobu. Politika je nastala 1905. pratila Solunce, uvek za razliku od Pravde bila levo orjentisana, i mora da traje. S tim, što ćete prodajući je, imati tu pozitivnu diskriminaciju. Potrebno je odrediti ne uređivačku politikuk, nego logo i pravce delovanja a to je sport, kultura, unutrašnja i spoljna politika. Ta vrsta državnog interesa mora da postoji, inače ćemo u Sabornoj crkvi imati šoping mol vrlo brzo, ako se sve prepusti tržištu. Demokratija podrazumeva potpunu slobodu štampe, na onom mestu gde ona hendikepira slobodu drugih ljudi”, rekao je Kovačević.

Inače, besprizorno je u savremenom svetu i nezabeleženo da medijska udruženja umesto da štite predlažu gašenje nacionalnih medija koja su srpska tradicija. Na tome insistira NUNS koji predvodi Željko Bodružić, Asocijacija medija gde je Zoran Sekulić, Lokal pres koji predstavlja Stojan Marković. Veliki protivnici takvog rešenja su Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR), PROUNS, DNV, Sindikat novinara Srbije (SINOS) kao i još nekoliko medija. Ova medijska udruženja zatražila su od članstva, NUNS-a, Asocijacije medija i Lokal presa, da se izjasne da li se slažu sa nestankom Politike, Tanjuga i Novosti čime će 1.000 novinara eventualno ostati bez posla, što forsiraju njihovi predstavnici u Radnoj grupi.

RINA

Ostavite odgovor

20 − 6 =

Top