Насловна > News > Шта је донела медијска стратегија и зашто је треба мењати

Шта је донела медијска стратегија и зашто је треба мењати

Медијска стратегија и сет медијских закона који су усвојени 2014. године уз подршку Медијске коалиције

оставила је праву пустош на медисјкој сцени западне Србије. Градове као што су Чачак, Ивањица, Пожега, Горњи Милановац оставила је без локалних телевизија и радио станица које су међу првим подигнуте у бившој Југославији али и штампаних издања.

ТВ Чачак неосновано је пожурила у приватизацију заслугом и појединих руководећих људи у њој због чега је касније око 50 радника ове куће која је имала своју публику остало на улици. Нова Србија која је тада била водећа странка у граду на Морави подржала је такав приступ надајући се да ће је купити неко близак њој али се очигледно преварила у рачуници.

У Горњем Милановцу нестала је ТВ Грм, док су новинари остали без посла.

Тако је нестао велики број медија а оно што је остало упечатљиво је да је добар део њих купован по налогу власти или због имовине које су поседовали.

Након истека уговорног рока углавном су гашени а имовина се нашла на тржишту и све по закону.

Међутим док су неки добијали, грађани су изгубили и то по неколико основа. Медијске куће грађене су њиховим новцем а тако стечена имовина отишла је у бесцење. Поред тога остали су без информисања и на крају њиховим новцем плаћене су отпремнине или накнаде са бироа.

Ко је и зашто креирао овакву медијску стратегију вероватно ће се једног дана знати. Али сигурно је једно да они који су учествовали у овој немају право на другу шансу приликом доношења нове. А нова је итекако потребна, ако ништа бар да би се зауставила погубна ситуација на медијској сцени.

Драгана Чабаркапа, фото: ГЗС

Председница синдиката новинара Србије (СИНОС), Драгана Чабаркапа сложила се да положај новинара у Србији никада није био тежи.

,,Мале су плате, нередовне, смањују се по свим основама и сами медијски радници постају несигурни. Очекивати од новинара који не зна да ли ће примити плату и да ли ће уопште сутра радити, да се бави професионално својим послом и да подмеће главу, тамо где неко не сме ни руку, од тога нема ништа”, каже Чабаркапа.

Према њеним речима први предуслов професионалног новинарства су пристојни услови рада.

,,Оно на чему ми као синдикат инсистирамо је да се успостави социјални дијалог између представника запослених и послодаваца. Србија је једина земља у региону у којој то не постоји. Наши послодавци не дозвољавају оснивање синдиката, а са друге стране сами не желе да се организују у послодавачке организације”, наводи Чабаркапа.

Она додаје да они који данас причају о слободи медија и који су наводни борци, на сваки начин опструишу захтеве синдиката и цензуришу их.

Председник Удружења медија и медијских радника Гвозден Николић изјавио је да се против медијског мрака у Србији мора изборити доношењем новог закона и медијске стратегије којом ће се локалне самоуправе обавезати на конкретне ствари а не некаквим неформалним групама које уносе у све личне интересе.

,,Не треба да се брише Танјуг, да се пусти низ воду Политика, која је излазила и за време окупације или да се решимо Новости, јер знамо сви ако се држава повуче из тих медија, истог дана је тамо стечајни управник и катанац на вратима. Србији су потребни и Танјуг и Бета и Фонет”, нагласио је Николић.

Гвозден Николић, фото: ГЗС

Он додаје да ти захтеви за њега нису нормали, и да држава треба да остане у тим медијима као и да је потребно да се нађе једно рационално решење на локалном нивоу. Да грађани Новог Пазара, Чачка, Прибоја, Пријепоља,Ужица, Ниша, Крагујевца и целе Србије морају бити информисани када су у питању локалне теме, јер нема за све места у националним медијима.

Осврћући се на претходну медијску стратегију која је оставила на хиљаде новинара и медијских радника без посла, Николић каже:

,,Медијске куће су продате тапкарошима, који су их куповали због зграда или имовине. Не верујем да можемо нешто вратити уназад, али новом стратегијом можемо зауставити даље пропадање и урушавање медијске сцене”.

По мишљењу председника УММР-а, радна група ради одлично свој посао и имају безрезевну подршку за сва рационална и добра решења која проистекну из ње. Он је изразио жаљење због изласка појединих чланова из радне групе и осудио наступ у црним мајцама у Тирани.

ГЗС

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подржано од стране Министарства