Ви сте овде
Насловна > Вести > Брачни пар Давидовић у подухвату за похвалу: Детаље из историје Чачка презентују на Фејсбуку

Брачни пар Давидовић у подухвату за похвалу: Детаље из историје Чачка презентују на Фејсбуку

Данијела и Горан Давидовић; фото: Приватна архива

Чачак – Вођени Пушкиновом мишљу „ко не зна истину о својој прошлости, тај је недостојан своје будућности“, чачански брачни пар Горан и Данијела Давидовић, обоје дипломирани историчари, више од годину дана свакодневно на „Фејсбуку“ исписују догађаје из историје њиховог родног града.

Профил носи назив „На данашњи дан из историје Чачка“, и намењен је, кажу Давидовићи за “Вечерње новости“, старијим и млађим суграђанима, да се подсете, да упознају, науче и поштују богату и славну историју свог краја.

– Ово је и један од начина да суграђани сазнају многе занимљиве и непознате детаље из локалне прошлости, о догађајима, знаменитим људима, не само из политичке већ и из друштвене, културне, привредне и спортске историје. Профил је јединствен, јер у току целе године објављујемо догађаје из прошлости Чачка и околине који су се одвили на дан објаве – казали су нам Горан, историчар – архивски саветник, и Данијела, професор историје.

Двоје вредних и преданих Чачана наводе да је њихова база података плод вишедеценијског истраживања и настала је на основу до сада објављене литературе, дневне штампе и првенствено на основу оригиналне грађе коју дужи временски период заједно истражују и електронски обрађују, и то у слободно време. Основа им је била и књига коју је Горан објавио 2009. године „Историја Чачка. Хронологија од праисторије до 2000. године“, у коауторству са Лелом Павловић, а у издању Историјског архива.

Тако пратиоци овог профила свакодневно могу да прочитају о читавом низу догађаја који су се у историји догодили на тај дан. Рецимо, на стогодишњицу ослобађања Чачка у Првом светском рату на њиховом профилу исписано је: „1918. године Аустријанци у пет сати у зору напуштају Чачак (12/25. октобар) и при повлачењу руше мост. Непријатељу је при повлачењу главна намера била да што више опљачка и нанесе што већу штету. У Чачку је наступило опште весеље. Тадашњи председник општине Н. Мишовић је из опрезности забранио пуцање, али се мало ко на то обазирао, па се по вароши орила пуцњава…“

– Снагу да истрајемо у овом нашем подухвату дају нам велико интересовање наших суграђана који нам се јављају, траже објашњења, шаљу похвале и добронамерне критике. То је показатељ да смо на правом путу. За сваког историчара посебно су важна нова сазнања, до којих смо дошли захваљујући пријатељима профила који су нам достављали до сада непозната документа и фотографије. Велику радост нам причињава и што профил прати велики број Чачана из дијаспоре и целе Србије – рекли су нам Давидовићи.

Октобар 19, 1941. године, записују ови чачански историчари, командант Љубићког четничког одреда, поручник Предраг Раковић, са краљевачког фронта извештава команду у Чачку да сваког дана стижу притужбе грађана из љубићког среза на партизане да заводе власт и врше реквизицију. Тражио је од Команде да то спречи да не би изазвало револт четника на положајима. На исти дан, 25 година касније, у Чачку је рођена Татјана Пујин, глумица, која је најзапаженије улоге остварила у филмовима: „Октобарфест“, „Хајде да се волимо“, „Масмедилогија на Балкану“, „Покојник“, „Ми нисмо анђели“… Ових октобарских дана 1981. године Чачак је добио пешачки мост преко Мораве, дужина: 186 метара, а ширина: 3,4 метра. Радове је извела чачанска „Хидроградња“ а пројекат Момчило Мишић, грађевински инжењер „Пренапрегнутог бетона“ из Београда.

Занимљив догађај Давидовићи бележе и за 20. октобар 1983. године: „На основу акције која је започела октобра 1982. године ‘Имаш кућу врати стан’, ‘Чачански глас’ је известио да су у чачанској општини први вратили стан Марјан и Бранислава Недељковић“.

Пре скоро месец дана, на дан смрти глумице Милене Дравић, Давидовићи су забележили и неколико детаља из Милениног живота који су везани за Чачак.

– Била је удата и за нашег Чачанина Младомира Пуришу Ђорђевића. Венчали су се у Чачку 4. децембра 1961. године. Кум на венчању био им је глумац Мија Алексић.

ГЗС/ Вечерње новости, В. Илић

Top