Ви сте овде
Насловна > Вести > ПРОУНС: Да ли Брајовић охрабрује хајкаче на новинаре?

ПРОУНС: Да ли Брајовић охрабрује хајкаче на новинаре?

Удружење новинара Србије (УНС) охрабрено постављењем свог генералног секретара Нина Брајовића на место државног секретара Министарства културе и информисања,
решило је да дисциплинује све новинаре и медијске раднике који другачије мисле, саопштено је из Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС), истовремено протестујући због протеривања неподобних колега из Дома свих новинара Србије у Ресавској 28 у Београду.

У саопштењу се наводи да је из Дома свих новинара Србије, избачен, поред ПРОУНС-а, и Синдикат новинара Србије.

Желимо да обавестимо јавност да је ово наставак хајке против неподобних новинара који су се супротставили сету медијских закона донетих 2014. године који је направио праву пустош на медијској сцени, широм Србије. Крагујевац је најочитији пример, како медијска реформа изгледа у пракси. Новинари који су протерани са посла и из професије, њих више од 1.100, новинари који су избачени од тајкуна из својих редакција, сада су од челника УНС-а, избачени и из Дома новинара“, наводи ПРОУНС.

ПРОУНС истиче да је УНС био главни заговорник излазка државе из медија. То је широм отворило врата уласку тајкуна у медијску сферу на регионалном и локалном нивоу.

Из овог удружења питају, када ће режимска удружења која добијају десетине милиона динара из буџета, изаћи из државе?

Колико је УНС добио новца да уруши медије?

„До када ће држава омогућавати да режимска удружења на конкурсима Министарства културе и информисања и локалних самоуправа, сама себи додељују милионске пројекте? Удружење новинара Србије је дужно да јавности да информацију, да ли су чланови УНС-а били у комисијама које су додељивале милионске пројекте, истом том УНС-у? Када ће УНС и медијска коалиција омогућити равноправну тржишну утакмицу, свих медијских удружења и организација?“ питају из ПРОУНС-а.

„Ми сматрамо да јавност Србије има право да зна: колико је новца из буџета Републике Србије и буџета локалних самоуправа УНС добио током 2014, 2015. и 2016. године? Такодје, јавност Србије мора да зна, за коју суму новца годишње, УНС издаје компанијама из различитих сфера, просторије које припадају свим новинарима Србије?“ закључује се у саопштењу ПРОУНС-а.

Глас западне Србије

Top