Ви сте овде
Насловна > Вести > Дан медија

Дан медија

Поводом 3. маја, Светског дана слободе медија Синдикат новинара Србије (СИНОС) издаје Проглас „Организујмо се, заштитимо се“.

Њихово саопштење преносимо у целости:
„Поводом Светског дана слободе медија, Синдикат новинара Србије (СИНОС) позива своје чланове и све новинаре и медијске раднике у Србији да у понедељак, 3. маја, од 11,55 до 12,00 сати – традиционалном симболичном акцијом Пет минута громогласне тишине – упозоре јавност на тежак социо-економски и професионални положај новинара и медијских радника, чиме је угрожена слобода медија и право грађана на истинито, правовремено и свеобухватно информисање.

СИНОС још једном упозорава на несигурне (прекарне) услове у којима раде наше колеге:
– мале и нередовне зараде;
– рад без или са лако раскидивим уговорима;
– забрана синдикалог организовања;
– притисци власти и власника медија да се извештава у њиховом а не у јавном интерсу

СИНОС позива колеге да се удруже и заштите своја радна и професионална права јер је то једини начин да сачувају своје радно место и професију:

Позивамо све синдикате у медијима да се удруже и синдикалну мрежу чјији би циљ био успостављање социјално-економског дијалога и потписивање гранског колекивниг уговора;

Позивмо новинарска и медијска удружења и невладин сектор да нас подрже у настојању да се, по угледу на колеге из Европске и међународне федерације новинара (ЕФЈ и ИФЈ) заједно изборимо за лични интегритет и достојанство професије;

– Позивамо Министарство културе и информисања да исправи пропуст у Медијској стратегији и Законом о јавном информисању дефинише појам новинара и медијских радника што је од суштинског значаја за примену закона који се односе на новинарску професију“, каже се у саопштењу Извршног одбора СИНОС- а.

УММР

Top