Ви сте овде
Насловна > Информације > Изменити сет медијских закона, сачувати Танјуг, преиспитати рад комисија, јавност страних донација

Изменити сет медијских закона, сачувати Танјуг, преиспитати рад комисија, јавност страних донација

Синдикат новинара Србије (СИНОС) позива Народну скупштину Србије и све шефове посланичких група да хитном изменом Закона о јавном информисању омогуће трансформисање Радио-телевизије Крагујевац у регионалани јавни сервис. То је једини начин да се заустави агонија кроз коју, после приватизације, пролазе сви зпослени али и јавност Крагујевца која је остала без информација значајних за центар Шумадије.

 Уз овај апел достављамо Вам и допис запослених сачињен после састанка, одржаног 14. децембра 2016. године, у редакцији Телевизије Крагујевац, којем су присуствовали представници ОЕБС-а и СИНОС-а:

„Запослени у Радио-телевизији Крагујевац, после заједничког састанка са представницима ОЕБС-а и Синдиката новинара Србије, подржли су иницијативу СИНОС-а за измену сета медијских закона, како би било омогућено формирање регионалних јавних сервиса, у складу са још важећом Медијском стратегијом. Подржавамо вашу иницијативу јер је Радио -телевизија Крагујевац пример лоше приватизације. Од августа 2015. године, откада смо продати, штету трпи друштво, пре свих грађани Шумадије и Србије, а потом и запослени који застарелом техником, игнорантским односом послодавца према обавезама из купопродајног уговора и сада већ угроженом егзистенцијом нису у могућности да задрже постојећи ниво продукције и ухвате корак са технолошким иновацијама које захтева производња медијских садржаја.

Запослени тренутно воде борбу за опстанак медијске куће и повратак достојанства професије. Радио Крагујевац, на чијим је темељима настала Радио-телевизија Крагујевац, основан је 1970. године. Телевизија иза себе има две деценије постојања. Од тада до данас Радио-телевизија Крагујевац успела је да се наметне као водећи медиј у региону. Остварили смо сопствену, жанровски разноврсну радио и ТВ продукцију: информативни програм, документарне серијале, репортаже, дечији и забавни програм, укључивали се у културне, спортске и хуманитарне манифестације, пратили политичку сцену и обезбеђивали директне преносе скупштинских заседања. Програм Радио-телевизије Крагујевац никада није повлађивао естрадним трендовима. Кроз визуелни идентитет неговао је и негује ћирилично писмо.

Питање опстанка Радио-телевизије Крагујевац директно угрожава и право на информисање грађана региона. Крагујевац има 180.000 становника, центар је Шумадијског управног округа којем гравитира јос шест општина са укупно 300.000 становника. Радио-телевизији Крагујевац, од оснивања до данас, њихов интерес је испред свих осталих. Иницијативу за формирање регионалних јавних сервиса подржавамо због тога што је интерес грађана да добију правовремену, проверену и поуздану информацију, тренутно више него угрожен“-наводе запослени РТК у писму Синдикату новинара Србије.

Осим запослених у РТК, иницијативу о хитној промени медијских закона подржавају и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС), Удружење медија и медијских радника (УММР) и Друштво новинара Војводине (ДНВ). Наш став је, такође, да законским изменама треба омогућити рад националне новинске агенције Танјуг и „оживљавање“ Међународног радија Србије, обезбедити транспарентост власништва у медијима и јавност свих страних донатора, преиспитати одредбе о функционисању конкурсних комисија, прецизирати појам „медијски експерт“ и дефинисати оквире за успостављање социјалног дијалога у медијима.

Председница Синдиката новинара Србије, Драгана Чабаркапа

Top