Ви сте овде
Насловна > Вести > Дебата: Локални медији у Чачку избалансирани – заступљена власт, али и опозиција

Дебата: Локални медији у Чачку избалансирани – заступљена власт, али и опозиција

Чачак – Да ли постоје злоупотребе локалних медија од стране политичких партија  и да ли медији користе своју улогу

како би остварили личне интересе? На ова питања  одговоре су дали Душан Радојевић, испред Српске напредне странке и члан Градског већа у Чачку задужен за младе и културу и Милан Драшкић пoртпарол Нове Србије.

У нашем друштву постоје одређени притисци на новинаре, ниједна власт није имуна на то  и свако жели парче медијског колача за себе. Сви који се баве политиком свесни су колико медији могу бити утицајни у пласирању порука грађанима. Медијски садржаји се финансирају из јавних средстава и власт мора да обрати пажњу на равномерну заступљеност свих политичких актера. Сви они који обављају јавне функције имају обавезу да се суздрже од непримереног вокабулара, како би грађанима послали позитиван пример” , рекао је Милан Драшкић.


Одборник Нове Србије у ГС Чачак Милан Драшкић, фото: УММР

Душан Радојевић истакао је да за све грађане најбитнија истинита и проверена информација без икаквих притисика било које политичке партије.

Кад немамо независне медије највише трпе грађани. Локална самоуправа издваја средства преко пројектног финасирања, али не утиче на начин пословања новинарских кућа. Међутим, врло је лако данас отворити медиј, па то многи користе како би остварили своје личне али и политичке интересе. Медијима замерам што врло често у текстовима имамо само једну страну, напад на некога, док изостаје одговор друге стране”, каже Радојевић.

А каква је ситуација у граду на Морави? Да ли опозиција има свој медисјки простор?

Слика у нашем граду је избалансирана, опозиција је заступљена у одрђенеој мери. Локалне телевизије воде рачуна да сви догађаји буду пропраћени, па и наше акције  и конференције. Старији грађани који толико не користе интернет, преко њихових садржаја највише се упућују у главна политичка дешавања и битно је да имају увид у активност свих политичкиих странка. Оно што је спорно јесу коментари испод вести на порталима, јер се пушта све и свашта и мислим да медији треба да изврше селекцију, како би се избегле увреде и понижавања било кога”, каже Драшкић.

Члан ГВ за омладину и спорт града Чачка Душан Радојевић, фото: УММР

Душан Радојевић каже да је врло честа појава да медији и лично новинари злоупотребљавају свој положај и утицај.
Имали смо прилику да видимо како новинарка Н1 телевизије прозива грађана и садашњу власт, то је оно штоје такође недопустиво, јер новинар мора бити објективан и не преносити свој субјективни став”, рекао је Радојевић.

УММР

Top