Ви сте овде
Насловна > Вести > Дебата: Тежак економски положај медија олакшава манипулацију новинарима

Дебата: Тежак економски положај медија олакшава манипулацију новинарима

Чачак – Удружење медија и медијских радника покренуло је дебату, на простору западне Србије,

о злоупотреби медија, стању медија и медијских радника након приватизације која је спроведена 2008. године, када је на стотине медија затворено и преко 1 000 људи остало без посла. Уље на ватру додала је и медијска стратегија из 2014. за коју многи кажу да није била добра, јер је поставила ствари, супротно новинарским правилима, а вест je постала роба.

Помоћник градоначелника града Чачка задужен за друштвене делатности Владан Милић, рекао је да он лично нема замерку на медије, али се слаже да злоупотреба постоји.

Помоћник градоначелника Чачка за друштвене делатности Владан Милић, фото: УММР

,,Мислим да у последње време на прво место долазе сензациолистичке вести, а потискују се позитивне ствари које су рађене на локалу и у републици. То је нека моја мала замерка. Требало би више писати о позитивним стварима и водити рачуна о вестима које се пласирају, јер данас и деца прате портале, штампане медије и телевизије и на тај начин мислим да би вести требало да буду мало обазривије”, навео је Милић и додао да је што се тиче медијске слике у граду на Морави задовољан.

Милић је мишљења да је у Чачку успешно извршена транзиција после гашења локалне телевизијске станице, када су, према његовим речима, бројни новинари остали без посла.

,,Сложићете се са мном, уз подршку локалне самоуправе, претходне, а и ове сада, створене су нове медијске куће. Преко буџета за финансирање медија, преноса Скупштинских седница, помогли смо да ти људи опстану”, рекао је помоћник градоначелника и додао да за сада постоји задовољавајућ број медија и да је информисаност у граду на високом нивоу.

Новинар Вечерњих новости Владимир Илић, фото: УММР

Када се стање у медијима гледа из угла новинара, дописник Вечерњих новости из Моравичког округа Владимир Илић, изјавио је да му није у знању да је неко од колега имао проблем што се тиче доступности информацијама од јавног значаја када се ради о локалној самоуправи у Чачку.

,,По мом мишљењу велики проблем је што локална самоуправа, нема особу која је задужена за односе са јавношћу. Требало би на томе радити или ако има, онда та особа не ради добро свој посао. На локалној самоуправи је да све оно што добро ураде, свега обавести јавност. То што има више сензациолистичких вести, то је заправо што град Чачак има врло јаку опозицију која на све начине покушава да тај сензациолизам избије у први план”, истакао је Илић.

Што се тиче медијске слике у Пожеги, одборница Двери у СО Гордана Маринковић Савовић рекла је да према њеном мишљењу у овом овом граду постоји злоупотреба медија и да заправо ту не постоје адекватни медији.

,,Имамо смо радио – телевизију Пожега која није општински медиј, они су сада приватизована медијска кућа, али телевизија се и даље финансира стопроцентно из буџета општине Пожега. Шта ми као грађани општине Пожега добијамо? Добијамо јавни сервис Српске напредне странке”, тврди Маринковић Савовић.

Она је рекла да нема ништа против да функционери владајуће странке финансирају те медије из свог џепа, али пошто је то, новац грађана онда то није уреду.

,,Ако у Пожеги имате протесте који су трајали неколико месеци, а за сво то време сте добили 10 – 20 секунди на пожешким вестима, зашто се онда даје новац из буџета и због чега плате иду из буџетских средстава општине Пожега. Зашто, ако ми ни једне речи не можемо да добијемо на локалној телевизији.”, поставила је питање одборница опозиције у Скупштини општине Пожега.

Она каже да они као опозициона странка немају довољно медијског простора на локалу.

Одборница Двери у СО Пожега Гордана Маринковић Савовић, фото: УММР

,,Ми не можемо да добијемо медијски простор чак ни за новац. Не можемо да платимо термин. Не можемо да издамо саопштење и да најавимо округли сто, ни оно што се дешава. Таквих информација нема у медијима”, рекла је Маринковић Савовић.

Према речима помоћника градоначелника Владана Милића, медијска слика у Чачку се разликује од Пожеге.

,,Овде у Чачку је сасвим другачија ситуација, од онога што је колегиница изнела за Пожегу. Велики број новинара, професионалаца у Чачку ради одлично свој посао. Град се не меша у уређивачку политику телевизија, портала и новина. Мислим да излазимо у сусрет увек, чак и када су скупштинске седнице у питању, које трају и по неколико дана и чији су преноси директни. Тако да, по мом мишљењу имамо срећу да је одлична сарадња локалне самоуправе и медија, а и опозиција има сасвим довољно простора да своје програме и активности презентује преко истих”, рекао је Милић.

Он истиче да што се тиче јавних сервиса, по његовом мишљењу, и ту има довољно простора за све.

Са Милићевим мишљењем се сложио новинар – дописник Вечерњих новости, који је истакао да за све има довољно медијског простора, али да упркос томе, како је рекао, има покушаја злоупотребе, јер је према његовим речима и сам био жртва тога.

,,Морамо да се сложимо сви, да су медији веома моћно оружје. Када то схвати један политичар, онда чувај се ко може. То је нормално, имате локалног функционера или дирекора јавног предузећа који за неку услугу или новац тражи да напишем или прећутим нешто. Било је таквих ствари. Не причам само у Чачку, него уопште у Моравичком округу, али наравно онај ко је подложан томе он попусти, онај који није неће“, искључив је Илић.

Он је рекао да ако поједине портале прелистате уназад, рецимо две три године, па погледате како је тај портал према некој одређеној странци писао тада, а како сада, лако је претпоставити, шта је то преломило да се уређивачка политика промени.

УММР

Top