Ви сте овде
Насловна > Вести > Ковачевић: Не слажем се са медијском стратегијом која затвара медије

Ковачевић: Не слажем се са медијском стратегијом која затвара медије

Драмски писац и потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић, фото: РИНА

Чачак – Коментаришући медијску стратегију због које би ускоро могао нестати Танјуг, Политика и Новости, драмски писац и потпредседник Народне странке,Синиша Ковачевић се нимало позитивно није изјаснио о том документу, рекавши да је у Уставу краља Петра стајало да је штампа у Србији слободна.

„ Е, сада је парадокс, ако све препустите тржишту имаћете ријалитије на свим националним фреквенцијама. Држава мора неке ствари да уреди и мора неке ствари да преузме као властити одговорност. По мом дубоком мишљењу то је Национална агенција, то је Просвета као издавачко предузеће које не сме да оде у руке нити Беџету Пацолију нити неком Холанђанину. То је српска традиција, то важи и за Политики. Браћа Рибникар се окрећу у гробу. Политика је настала 1905. пратила Солунце, увек за разлику од Правде била лево орјентисана, и мора да траје. С тим, што ћете продајући је, имати ту позитивну дискриминацију. Потребно је одредити не уређивачку политикук, него лого и правце деловања а то је спорт, култура, унутрашња и спољна политика. Та врста државног интереса мора да постоји, иначе ћемо у Саборној цркви имати шопинг мол врло брзо, ако се све препусти тржишту. Демократија подразумева потпуну слободу штампе, на оном месту где она хендикепира слободу других људи”, рекао је Ковачевић.

Иначе, беспризорно је у савременом свету и незабележено да медијска удружења уместо да штите предлажу гашење националних медија која су српска традиција. На томе инсистира НУНС који предводи Жељко Бодружић, Асоцијација медија где је Зоран Секулић, Локал прес који представља Стојан Марковић. Велики противници таквог решења су Удружење медија и медијских радника (УММР), ПРОУНС, ДНВ, Синдикат новинара Србије (СИНОС) као и још неколико медија. Ова медијска удружења затражила су од чланства, НУНС-а, Асоцијације медија и Локал преса, да се изјасне да ли се слажу са нестанком Политике, Танјуга и Новости чиме ће 1.000 новинара евентуално остати без посла, што форсирају њихови представници у Радној групи.

РИНА

Top