Ви сте овде
Насловна > Вести > Медији препуштени тржишту

Медији препуштени тржишту

Фото: Данас, Зоран Николић

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић оценио је да током кампање за председничке изборе медијска сцена нагло политички живне, да министарство охрабрује културу говора, али да ситуација није идеална.
„Појављују се различити тонови, а министарство на чијем сам челу охрабрује квалитетне медијске садржаје и културу говора, обесхрабрујући сваки вид говора мржње, скаредног изражавања и злоупотребе политике“, рекао је Вукосављевић приликом посете Краљеву.

Он је напоменуо да Министарство нема надлежност да контролише квалитет изражавања и говора у садржајима политичког маркетинга током кампање.

Говорећи о финансирању медија, Вукосављевић је најавио да Министарство планира да нову Медијску стратегију представи јавности до краја јуна ове године.

Према његовим речима, Министарство охрабрује локалне самоуправе да расписују конкурсе за пројектно суфинансирање медија и да за њих издвајају одговарајућа средства, али су његове надлежности лимитиране.

Он је признао да су, после повлачења државе и локалне самоуправе из медија, конкурси за пројектно суфинансирање медија једини начин за додатно финансирање медија, осим тржишног.

„Верујем да ћемо после доношења нове Медијске стратегије наћи механизме да и локалне самоуправе буду додатно обавезане роковима и максималним износом средстава“, рекао је Вукосављевић.

Стратегија би требало да предложи сва решења која ће ићи у прилог отклањању недостатака законских решења, између осталих и она по којима законодавац није роком обавезао локалне самоуправе да на почетку године расписују конкурсе за медије, рекао је Вукосављевић.

Медији у Србији су препуштени тржишту, а закони тржишта су, како је рекао, свирепи.

Према његовим речима буџет овог министарства је ове године повећан на две милијарде и 370 милиона динара (0,68 одсто републичког буџета), од чега је највећи део повећања предвиђен за инвестиције.

Похвалио је краљевачку локалну самоуправу која је по хитном поступку издвојила средства за санацију поплављеног позоришта.

Краљевачко позориште има дугу традицију и важно је, због чега ћемо учинити све што је могуће да обезбедимо и додатна средства за реновирање, истакао је министар.

Он је најавио и да ће радови на реконструкцији Музеја савремене уметности у Београду, за које је, како је рекао, новац обезбеђен, бити завршени ове године, а реконструкција Народног музеја Србије у зиму 2018.

„То су рокови за окончање радова, након чега кустоси треба да поставе изложбе, претпостављамо да ће за то бити потребно пар месеци, па су рокови за отварање Музеја савремене уметности крај 2017. године, а Народног музеја – први квартал наредне године“, појаснио је Вукосављевић.

На пројекат „Градови у фокусу“ који је недавно завршен, према речима Вукосављевића, пријавило се 50-ак градова и општина, за те пројекте биће издвојено око 150 милиона динара, а резултати конкурса ће бити познати за око месец дана.

ФоНет

Top