Ви сте овде
Насловна > Вести > Удружења формирала Медијски савез: Вратити углед новинарима

Удружења формирала Медијски савез: Вратити углед новинарима

Синдикат новинара Србије (СИНОС), Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС), Удружење медија и медијских радника (УММР) и Друштво новинара Војводине (ДНВ) оформили су Медијски савез. Намера ових удружења је, како истичу, да „зауставе урушавање медија и новинарства, врате достојанство и углед професије и заштите права медијских радника у Србији“.

Гвозден Николић, председник Удружења медија и медијских радника, каже да ће се овај савез активно укључити у израду нове медијске стратегије са предлозима, да ће се залагати за социјални дијалог у медијима и потписивање гранског колективног уговора како би били заштићени медијски радници и у оним медијима чији власници не дозвољавају оснивање синдиката.

– Сложили смо се око неколико циљева. Захтевамо транспарентно власништво над медијима и да власници не могу бити компаније из оф-шор зоне. Залажемо се за транспарентно финансирање, односно да се омогући свим медијским удружењима и организацијама право да делегирају представнике у конкурсне комисије за пројектно суфинансирање медија и да се јасно дефинише појам „медијски експерт“ – казао нам је Николић.

Из Медијског савеза наводе да ће се залагати за опстанак националне државне агенције Тањуг, али и за обнављање Међународног радија Србија.

Зграда у Ресавској 28

– Захтевамо равноправан третман свих удружења и организација приликом коришћења Дома новинара у Ресавској 28, делегирања чланова удружења и организација у регулаторна или саморегулаторна тела – наводе из Удружења.

Извор: Новости, В. Илић

Top