Ви сте овде
Насловна > Вести > Несугласице не смију бити повод за демонстрацију силе

Несугласице не смију бити повод за демонстрацију силе

Синдикати из региона послали писмо подршке колегама из Србије

Синдикати медијских радника из Црне Горе, Македоније и Хрватске посали су писмо подршке предсједници Синдиката новинара Србије (СИНОС), Драгани Чабаркапи и члановима тог синдиката поводом ситуације у којој су се они нашли, након што их је Удружење новинара Србије (УНС) иселило из Новинарског дома у Београду.

Писмо преносимо у целости:

Поштована колегинице Чабаркапа,

У име Синдиката новинара и медијских радника Македоније, Синдиката новинара Хрватске и Синдиката медија Црне Горе изражавамо забринутост због ситуације у којој се Синдикат новинара Србије (СИНОС) нашао након што је насилно исељен из службених просторија и пружамо пуну подршку Вама и колегама и колегиницама које представљате.

Није лако бавити се синдикализмом и заговарати побољшање радних права у земљама у којима ми живимо и радимо. Није лако ни у једној дјелатности али је посебно поражавајуће када се одсуство воље за побољшање радних услова дешава у медијима, гдје је антисиндикална дискриминација изузетно изражена. Потпуно неразумјевања и супростављане од стране послодаваца се донекле и подразумјева, али одсуство разумјевања државе и чак удружења новинара, као што је код вас случај, је забрињавајуће.

Кроз дугогодишњу сарадњу смо упознати са несугласицама које СИНОС има са Удружењем новинара Србије (УНС) и без намјере да улазимо у њихове детаље, сматрамо да оне не смију бити повод за реваншизам и демонстрацију силе коју је УНС показао избацивањем СИНОС-а из службених просторија и заплијеном списа и опреме. У времену када је изузетно лако остати без посла, када се медији гасе и када је могућност новог запослења сведена на минимум од организација које се баве било којим обликом заштите запослених у медијима се очекује солидарност и професионалан однос према свима, а нарочито према слабијима, што синдикати, нажалост, у нашим државама јесу. Због тога је несхватљив поступак УНС-а и ми га најоштрије осуђујемо.

Вама лично и организацији коју представљате пружамо пуну подршку и изражавамо солидарност како би вас ојачали у намјерама да истрајете у синдикалној борби.

Солидарно,

Тамара Чаусидис, предсједница Синдиката новинара и медијских радника Македоније

Антон Филић, предсједник Синдиката новинара Хрватске

Маријана Цамовић, предсједница Синдиката медија Црне Горе

Top