Насловна > Вести > Избацивање СИНОС-а је радикално, несолидарно и штетно

Избацивање СИНОС-а је радикално, несолидарно и штетно

Синдикати Црне Горе, Хрватске и Македоније писали УНС-у

Поводом ситуације у којој су се нашле колеге из Синдиката новинара Србије (СИНОС), након што их је Удружење новинара Србије (УНС) иселило из Новинарског дома у Београду, реаговали су синдикати медијских радника из Црне Горе, Македоније и Хрватске и изразили забринутост и неслагање са таквим поступком.

Они су послали писмо предсједници УНС-а, Љиљани Смајловић, које преносимо у цјелости:

Поштована колегинице Смајловић,

У име Синдиката новинара и медијских радника Македоније, Синдиката новинара Хрватске и Синдиката медија Црне Горе изражавамо забринутост због поступка Удружења новинара Србије (УНС) којим је Синдикат новинара Србије (СИНОС) насилно исељен из Дома новинара.

Не улазећи у концепцијска и лична неслагања која УНС има са СИНОС-ом и његовим представницима, сматрамо да је потез УНС-а радикалан, несолидаран и штетан за све новинаре и организације које се баве заштитом новинара и запослених у медијима.

Тим драстичним поступком јавности је послата јако лоша порука – осим што је нанијета штета СИНОС-у, трпјеће и углед УНС-а који је показао потпуни недостатак солидарности и подршке својим синдикалним колегама који су у невољи и чија је организација десеткована након недавне приватизације медија у Србији. Демонстрација силе, нарочито међу колегама, никад није добра и због тога вас позивамо да још једном размотрите одлуку коју сте донијели, а нарочито начин на који је она реализована и да покушате пронаћи компромисно рјешење како би се санирала настала штета.

Као представници синдиката који заступају и штите новинаре и медијске раднике запослене у медијима у Хрватској, Црној Гори и Македонији залажемо се за професионалну солидарност међу свим новинарима и новинарским организацијама тим прије што су новинари углавном чланови и удружења и синдиката. Стога сматрамо да је одлука УНС-а о деложацији СИНОС-а крајње неприхватљива тим прије што је усмјерена против новинарског синдиката који је уложио много труда у заштиту темељних права новинара, те изражавамо солидарност с члановима СИНОС-а и њиховим руководством.

Солидарност са колегама и колегиницама је обавеза свих нас – и удружења и синдиката новинара!

С поштовањем,

Тамара Чаусидис, предсједница Синдиката новинара и медијских радника Македоније