Ви сте овде
Насловна > News > Брајовић: Висок ниво нетолеранције политичких центара моћи према медијима

Брајовић: Висок ниво нетолеранције политичких центара моћи према медијима

Државни секретар у Министарству културе и информисања Србије, Нино Брајовић оценио је да су медији у Србији у веома тешком стању и да постоји висок ниво нетолеранције политичких центара моћи према медијима.

„Постоји висок ниво нетолеранције политичких центара моћи према медијима и то мора да се мења, пре свега кроз јачање медија. Центри моћи морају да имају више разумевања за медије“, рекао је Брајовић за Радио телевизији Војводине.

Додао је да не може да се сложи са оценом из данашњег извештаја међународне организације за заштиту људских права „Хјуман рајтс воч“ да медији у Србији делују у „непријатељском окружењу“, као ни са сличним оценама из претходних извештаја Европске комисије и известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Макалистера.

„Моја формулација тог проблема била би да постоји висока нетолеранција центара моћи према медијима. Али, у сваком случају, делим мишљење да су медији у проблему и да морамо много да урадимо, пре свега на њиховом економском оснаживању“, рекао је Брајовић.

Навео је да се залаже за доношење закона о новинској агенцији Тањуг и да би она требала да буде државни, али не и буџетски корисник, односно да би њено пословање требало да се финансира само од услуга које пружа на тржишту.

Рекао је и да су сви запослени у Тањугу узели отпремнине, а да су потом неки од њих ангажовани по уговору, и да данас Тањуг себе издржава искључиво од пружања медијских услуга.

Није демантовао наводе да Тањуг део својих услуга продаје министарствима Владе Србије, а одбацио је тврдњу да фаворизује Тањуг у односу на друге две новинске агенције у Србији – Фонет и Бету, и у односу на све остале медије.

Извор: РТС, Бета

Оставите одговор

Top