Ви сте овде
Насловна > News > Невиђени скандал: Члан савета за штампу са својим медијем прекршио кодекс етикетирајући дете

Невиђени скандал: Члан савета за штампу са својим медијем прекршио кодекс етикетирајући дете

Фото: Принтсцреен

Чачак – Озон Пресс, медији чији је власник Стојан Марковић члан Комисије Савета за штампу, а директор Небојша Јовановић, прекршио је Кодекс новинара Србије јер је објављивањем текста обележио тек рођено дете, одлучила је Комисија за жалбе Савета. Поменутом медију наложено је да овакву одлуку објави на својој страници.
У одлуци се између осталог каже:
Текстом „Одборница СНС-а се породила у затвору”, објављеним 12. јануара 2018. године, портал „ОзонПрес”,
1.прекршио је тачку 4 Одељка VII (Заштита приватности) Кодекса новинара Србије, по којој је новинар обавезан да осигура да дете не буде угрожено или изложено ризику због објављивања његовог имена, фотографије или снимка са његовим ликом, кућом, заједницом у којој живи или препознатљивом околином.

У образложењу Комисије се наводи да није постојао јавни интерес да се у причу објављену на Озон пресу укључује и тек рођено дете. Без обзира што је у тексту погрешно наведен пол детета, Комисија је мишљења да оно може бити препознато по родитељима и да ће га касније у животу пратити да је „рођено у затвору“. Кодекс новинара Србије јасно прописује да новинар не сме да угрози дете тиме што ће га на било који начин учинити препознатљивим, а по оцени чланова Комисије, у овом случају је то учињено објављивањем фотографија и података о родитељима.

Такође, већина чланова Комисије је сматрала да за случај о којем је портал извештавао није ни од каквог значаја то да ли се и где породила бивша одборница, која је на издржавању затворске казне, јер то представаља домен њене приватности, у коју медиј не треба да залази. Ипак, за одлуку да је прекршена и одредба Кодекса по којој новинар мора да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише није било потребне већине од осам гласова. Шесторо чланова је гласало „за“, док је троје било „против“ овакве одлуке, а један „уздржан“, па Комисија није успела да усагласи одлуку у вези са тачком 1 Одељка VII.

ГЗС

Оставите одговор

Top