Ви сте овде
Насловна > News > Нова Варош – приватизовани медији једва преживљавају

Нова Варош – приватизовани медији једва преживљавају

Нововарошка општина важи за туристичко место али и богате је привредне традиције. Приватизација

у медијима прошла је неопажено а локални штампани лист ,,Варошке новине” преживеле су и остале у рукама малобројних запослених радника који се лавовски боре да преживе иако у једном периоду нису били у милости локалних политичара. Највећи проблем са којим се сусрећу свакако је финансијке природе. Ипак, не може се рећи да су их локалне власти пустиле низ воду помажући им да преживе скромним срествима која стижу преко пројектног финансирања.

Са друге стране председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић сматра да би локалне самоуправе требало да имају медије под својом ингеренцијом, како би се пратили сви пројекти и манифестације које организују.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, фото: ГЗС

,,Наши суграђани некад нису ни обавештени о локалним темама, јер догађаје прате медијске куће из других градова. Ове године смо издвојили 3,5 милиона за информисање, али новац наших суграђана, неке фамозне комисије су доделиле пројектима за пребројавање сова и сличне теме које нам у овом тренутку нису преко потребне. Увек ћемо бити за подстицај локалног информисања које је потребно због свакодневних дешавања у нашој општини, што великим медијима није занимљиво, али грађанима општине Нова Варош јесу”, сматра Васиљевић.

Он је додао да је општина подно Златара пре свега туристичко место и да су им потребни и национални медији који су својим трајањем и радом заслужили поштовање.

Реч на трибинама узели су и новинари који посебно указују на тежак материјални положај колега тврдећи да је то основни разлог необјкетивног и неслободног информисања.

Драгољуб Гагричић, фото: ГЗС

Новинар Драгољуб Гагричић из Нове Вароши наводи да се морају одржати локални медији који су расадници кадрова и информација.

Драгољуб Гагричић је дугогодишњи новинар Вечерњих новости и сматра да се локлани медији у овом граду недовољно стимулишу након приватизације али и да је преко потребно развијање других.

,,Наши грађани више знају колики је снег на Гренланду и јесу ли гладни ирваси него да ли је рашчишћен превој на Златару. Нама недостају сервисне информације, из свакодневнице и низа области живота. Не знам зашто се Нова Варош гура у субрегион коме, истина, геофрафски припада, а не знамо шта се догађа у општинама на које смо животно упућени – у Ивањици, Ариљу, Чајетини? Зашто се одустало од пре неку годину договореног отварања медијске радио и ТВ установе на Златибору, коју би тамошња привреда помагала да опстане, а ми из малих општина на њу се „качили“ и сарађивали, пита се Гагричић.

Иначе у Новој Вароши поред локалних новина функционише локални Златарски радио и портал Златар прес који имају свопју публику функционишући на суженом нововарошком медијском тржишту.

ГЗС

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подржано од стране Министарства

Оставите одговор

Top