Ви сте овде
Насловна > News > Пашалић: Притисак на новинаре у Србији постао неподношљив

Пашалић: Притисак на новинаре у Србији постао неподношљив

Заштитник грађана Зоран Пашалић, фото: принтскрин

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да је притисак на новинаре у Србији постао неподношљив и да је он вербални, физички и економски.
Пашалић је за Радио-телевизију Србије рекао да новинари раде по кратким уговорима и немају стални радни однос, а на тај начин, према његовој оцени изложени су индиректном притиску.

„У сарадњи са новинарским удружењима треба да се направи јединствена платформа у којој ће се тачно дефинисати шта је то притисак, шта је вређање а шта је оно што треба да процесуирају судови као што су прекршаји и кривична дела, и на тај начин тражити одговорност свакога“, рекао је Пашалић.

У годишњем извештају заштитника за 2018. годину забележена су 102 напада и 72 случаја пртисака на новинаре, што је према оцени Пашалића не забрињавајуће, већ опасно.

Заштитнику грађана у 2018. години поднето је 10.000 притужби, а уведена је хитна служба у оквиру које се поступа истог дана или у наредних неколико дана.

Он је казао да постоје случајеви које институција заштитника не може сама да реши, али ће их упутити у институцију која је надлежна и пратити како се решава тај проблем.

„Највише је имовинско-правних проблема који су последица транзиције. Пензиони проблеми, остваривање права из радних односа, отпремнина као и одредјена права која се односе на доделу станова“, рекао је Пашалић.

Као велики проблем истакао је то што су многа предузећа отишла у стечај или приватизована и на тај начин су индиректно грађанима ускраћена многа права.

„Често нерешавање тих неких случајева не зависи од нас него од институција којима се обраћамо. Врло је битно што ће нови Закон о заштитнику грађана прецизирати неке краће рокове у којима ће институције бити дужне да нам дају одговор или да поступају када им се обраћамо са назнаком хитно“, казао је он.

ГЗС/Бета

Оставите одговор

Top