Ви сте овде
Насловна > News > СИНОС: Влада Србије да обелодани детаље препродаје Новости

СИНОС: Влада Србије да обелодани детаље препродаје Новости

Синдикат новинара Србије (СИНОС) огласио се саопштењем јер је затечен информацијом да је Штампарија „Борба” а. д. већински власник Компаније „Новости”, донела одлуку да одобри уговор о продаји ове медијске куће привредном друштву Медиа 026 д.о.о. са седиштем у насељу Вучак у Смедереву, чији је власник Бобан Рајић, за око 300 милиона динара.

„Изненађење је утолико веће што је представник СИНОС у Радној групи за израду Медијске стратегије Анексом предложио измену закон како би кроз увођење јавно-приватног партнерства било решено питање Тањуга, „Политике“ и „Новости“. Вест о препродаји „Новости“ са неверицом и негодовањем ширила се јуче међу новинарима деценијама најтиражнијег дневног листа на Балкану, који у октобру обележава 66. рођендан. Угледне, утицајне и популарне „Вечерње новости“ су осамдесетих година успеле да премаше дневни тираж од 600.000 примерака. Распад Југославије и политичке турбуленције одразиле су се и на уређивачку политику листа али је финансијско урушавање „Новости“ почело након продаје акција Компаније на берзи у лето 2006. године.
Компанија која је акционаирима те године делила дивиденде, 2009. није могла да плати доприносе за порезе запосленима, након чега се дуг са каматама, уз неизмирене обавезе према Штампарији, вртоглавао увећавао да би достигао 1,5 милијарду динара. Рачун Компаније „Новости“ блокиран је јула 2017. године а према Унапред припремљеном плану реорганизације, који је усвојио Привредни суд у Београду јануара 2018, одблокиран је фебруара ове године. Компанија „Новости“ је од маја у већинском власништву Штампарије „Борба“, уместо Милана Бека.
Синдикат новинара Србије је са својом подружницом, Синдикатом новинара „Новости“, о проблемима у Компанији редовно извештавао председника Владе Србије почев од 2006. године, надлежне институције, новинарска и медијска удружења и асоцијације. Подршку за своје активности имао је једино од Верице Бараћ, покојне председнице Савета за борбу против корупције Владе Србије која је, због приватизације „Новости“ ( једне од 24 спорне и никада до краја разјашњене) поднела кривичне пријаве надлежним институцијама.
СИНОС позива Владу Србије, будући да је власник више од 80 одсто акција Штампарије, да јавно обелодани све детаље о препродаји „Новости“: како је могуће да национални бренд за 300 милиона динара купи фирма основана прошле године без иједног запосленог и да ли иза власника из Вучка стоје људи којима су потребне новине за ширење контроле и утицаја”, наводи се у саопштењу.

За Извршни одбор СИНОС, председница Драгана Чабаркапа

Оставите одговор

Top