Ви сте овде
Насловна > News > Вукосављевић: Нова медијска стратегија до краја године

Вукосављевић: Нова медијска стратегија до краја године

Фото: Танјуг

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић поручио је да ће до краја године бити завршена нова медијска стратегија којом ће бити решена питања непримерених садржаја на комерцијалним телевизијама, а да ће бити решена и криза у појединим медијским кућама као што су „Новости”, „Политика” и „Танјуг”.

„Суочени смо са проблемом баналних и скарадних садржаја, посебно у електронским медијима. Министарство културе и информисања је против тога, нажалост немамо све алате у својим рукама. Санкцијама за такве активности бави се РЕМ и друга регулаторна тела, али се надам да ћемо овом новом медијском стратегијом успети колико можемо да на ту ствар укажемо и да је обуздавамо”, истакао је Вукосављевић гостујући у емисији „Седмица”, на Радио Београду.

На констатацију новинарке да је за време мандата претходног министра, повучено много потеза који су дали лош резултат и да је излазак државе из медија готово уништио локалне медије, Вукосављевић је рекао да ту обавезу намеће Европска унија и њени прописи, истакавши да ће ускоро бити више речи о њима.

Говорећи о финансирању јавног сервиса, он је рекао да РТС кроз такозвану претплату и директно из буџета добија годишње мање од 80 милиона евра. Навео је пример да хрватски јавни сервис добија по основу претплате око 210 милиона евра годишње, а словеначки добија око 140 милиона евра. „Дакле за квалитет програма битно је финансирање”, навео је Вукосављевић.

Он је говорећи о стању у „Политици” и „Новостима” истакао да „ситуација није идеална”, наводећи да је држава у мањинском смислу присутна у обе медијске куће као и да су предлози решења изнети, о чему ће бити речи у будућности.

Он је рекао да је Министарство изнело и предлоге решења ситуације новинске агенције Танјуг наводећи да се решење очекује у наредном периоду.

„Танјуг послује на тржишту, дошло је до једне врло незгодне правне ситуације која је везана за Танјуг, ми смо, такође и ту дали неке предлоге, видећемо шта ће да се деси.

Лично сматрам и о томе сам разговарао са многим амбасадорима земаља Европске уније и са представницима европске мисије овде у Србији да је принцип да државе имају своје информативне агенције принцип који је доста присутан у Европи.

Према томе, не може Србија бити полигон за јединствена решења, она мора бити полигон за европска стандардна решења и она решења која постоје у европској пракси, а добра су за нас”, закључио је Вукосављевић.

Танјуг

Оставите одговор

Top