Насловна > Вести > Новинарки Глас западне Србије признање од Агенције Уједињених Нација и Повереника за заштиту равноправности

Чачак – Катарина Радуловић, дугогодишњи новинар Гласа западне Србије и дописница Радио – телевизије Војводине, добитница је награде за „Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима“ која јој је уручена данас на конференцији „Економско оснаживање жена у циљу унапређења њихове безбедности у руралним срединама”, у организацији Повереника за заштиту равноправности у сарадњи са Агенцијом Уједињаних Нација (UNWomen), и подршке амбасаде Краљевине Норвешке у Србији.

Катарина Радуловић је новинар и репортер РТВ Војводине чији прилози се емитују у ударном термину овог јавног сервиса у 17 часова на РТС. Али њени прилози део су програма и у свим осталим форматима ове медијске куће. У протеклих седам година извештавала је о свим битним темама које су од опште важности за гледаоце на подручју Војводине а које потичу из западног дела Србије. Њени новинарски почеци везују је за Горњи Милановац а касније и за некадашњу телевизију Чачак, а последњих неколико година стални је део колектива и редакције Гласа западне Србије. Њени прилози и репортаже које су промовисале положај жена на селу без сумње су скренуле пажњу јавности.

„Ово је заиста велико признање за Глас западне Србије и за Радио – телевизију Војводине, чији сам ја дописник пуних седам година из западне Србије. Било је заиста доста прилога у последњих годину дана који су се бавили тематиком положаја жена на селу. Затицали смо их на њиви, како купе кромпир и на тај начин зарађују свој динар јер још увек нису стекле право на старосну пензију. Затицали смо и жене којима је најчешћа релација кућа и штала у последњих 10 година али и све чешће и младих које су препознале значај удруживања и на тај начин су постале економски независне”, истакла је Катарина Радуловић, једна од добитница награда.

Иначе, Катарина је удата и мајка две кћерке близнакиње, Анђеле и Николине.

Повереница за родну равноправност, Бранкица Јанковић, истакла је да су жене у периоду иза нас показале да су заиста извор живота.

„Жена је сунце, и мислим да никада није билa, заправо, истинитија та изрека познате јапанске списатељице, јер су жене у претходне две године показале да су заиста извор живота и да су неговале и лечиле милионе људи шиом света па тако и код нас у Србији, чинећи већину запослених у социјалној и здравственој заштити, образовању, трговини, у свим оним делатностима које су радиле 24 сата”, рекла је Бранкица Јанковић, Повереница за родну равноправност.

Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији, Јерг Еуген Јелстад истакао је да је подржавање и оснаживање жена приоритет у сваком смислу.

„Ми знамо да су жене кичма локалне економије, кичма друштва, и зато ћемо овај пројекат подржавати дужи временски период. Интересантно је погледати у нашу, норвешку историју. Важно је видети како је Норвешка искористила талентоване жене. Оне су направиле стазе на Универзитете, у институције, заузеле активно место у друштву, постале лидери. То је био користан потез који је повукла норвешка Влада. И то је била, рекао бих, основа за веома снажну и економски јаку Норвешку”, рекао је Јерн Еуген Јелстад, амбасадор Краљевине Норвешке у Србији.

УММР