Ви сте овде
Насловна > Вести > НУНС не може да напада интегритет новинара

НУНС не може да напада интегритет новинара

У жестокој расправи, која је оштро поделила учеснике ванредне скупштине НУНС-а, било је и захтева да се гласа о поверењу руководству због прикривања позајмице Драгана Ђиласа Медија центру и инсинуација на рачун Владимира Костића, који је о тој позајмици писао. Председник НУНС-а Славиша Лекић тврди да није довео у питање Костићев интегритет, али је током седнице рекао да он тај текст не би објавио и да се пита зашто је објављен годину дана после уговора са Ђиласом, који, према његовом мишљењу, као и према мишљењу многих других учесника скупштине, није споран
Бурна, на моменте жестока, увредљива, непријатна расправа на ванредној скупштини НУНС-а поделила је 120 присутних чланова удружења, пре свега око позајмице Драгана Ђиласа Медија центру, који је ово удружење основало, али и око новинара Владимира Костића, који је о тој позајмици написао текст, а много пута је поменута и Цензоловка, која је тај Костићев текст објавила, као и Тамара Скрозза, која је после ове афере најпре напустила Извршни одбор, па онда и НУНС.

Председника НУНС-а Славишу Лекића, који је рекао да такав текст не би објавио, подржао је, или бар није критиковао, највећи део Извршног одбора, али и велики део учесника скупштине који не виде проблем у одлуци директора Медија центра Бранка Глигорића (за коју је Лекић знао и подржао је) да позајми новац од политичара – познатог и по својим нападима на независне новинаре и медије, по оснивању таблоида и покретању првог ријалитија у Србији.

Они су позајмицу правдали пословним прагматизмом, великом финансијском кризом у којој се МЦ налази, као и тиме што Ђилас за новац који је позајмио није поставио никакве услове. Један део новинара замерио је Костићу што није показао лојалност или што је текст уопште објавио, док су му други честитали на професионализму и подржали то што је критички писао о удружењу чији је члан.
Председник НУНС-а Славиша Лекић оптужио је Костића за инсинуације, а њега и Цензоловку, која је овај текст објавила, питао зашто баш у том тренутку објављују бајату вест од пре годину дана.

Костић је, у емотивном обраћању Лекићу и скупштини, оштро демантовао сваку инсинуацију, открио је да је Лекић раније инсинуирао да текст није Костићев, као и да га је још током интервјуа председник НУНС-а питао ко му је мета – Лекић или удружење чији је председник.

Овај млади истраживачки новинар рекао је да се, пишући текст, водио искључиво професионалним разлозима, да о свом открићу није хтео да ћути зато што верује да је у интересу јавности да за њега сазна, а Лекића је подсетио да је НУНС ове године наградио истраживачку причу КРИК-а о „тетки из Канаде“, односно позајмици Александра Вулина – која је у тренутку објављивања била стара три године и нико је због тога не сматра бајатом.

Владимир Костић, упркос значајној подршци коју је на скупштини добио од оних који мисле да је он одличан новинар и да је било у интересу јавности да се та прича објави, поручио је и да ће сутра (понедељак) иступити из чланства НУНС-а.

Костића су подржали готово сви млађи чланови НУНС-а присутни на скупштини (Душан Машић је приметио да је мање од 10 одсто људи на скупштини млађе од 35 година), као и поједини истакнути новинари, истичући његову професионалност и принципијелност, али му је Лекић у једном тренутку рекао да његове речи доживљава као претњу. Таква констатација није била најјаснија, јер ни после преслушавања снимка са седнице извештачи нису приметили да је Костић ишта слично рекао.

УММР/Цензоловка

Top