Ви сте овде
Насловна > Вести > СИНОС Новости: Отворено писмо председници Владе Ани Брнабић

СИНОС Новости: Отворено писмо председници Владе Ани Брнабић

Синдикат новинара Новости (СИНОС Новости) обавештава Вас да је у Компанији Новости у току упућивање на принудни одмор 50 новинара и медијских радника у трајању од 130 дана. Реч је, углавном, о колегама који су по овом основу већ били одсутни 45 дана у априлу и мају.
СИНОС Новости разуме тешку ситуацију у којој се Компанија налази, али не кривицом запослених већ погрешним одлукама власти и руководства.

Новости су деценијама биле најтиражније дневне новине на Балкану а суноврат је почео 2006. године када су акције Компаније продате на берзи. Наш синдикат је о томе обавештавао премијере свих влада Србије од 2006. године (и због тога трпео санкције пословодства) и медијска удружења која нису реаговала.

Подсећамо да смо били изричито против изласка државе из Компаније Новости и свој став доследно бранили и у Радној групи за израду медијске стратегије коју сте Ви формирали, указујући да приватизација није унапредила ни један медиј у Србији. Напротив, допринела је брзом урушавању професионалних стандарда, лошем квалитету медијских садржаја, одласку стручних кадрова, умањењу зарада запослених, повећању плата малом броју одбраних и забрани синдикалног организовања.

Упозоравамо да би се слична ситуација могла догодити и у Новостима јер се на принудни одмор ( што подразумева умањење зараде за 40 посто) упућују и колеге чији непосредни уредници за ту одлуку нису дали сагласност. Истовремено, ангажују се нови, професионално анонимни људи (према нашим сазнањима за значајно веће зараде) што је супротно Закону о раду, Колективном уговору Компаније и препоруци о понашању у фирмама које добијају државну помоћ.

Синдикат новинара Новости упутио је прошле седмице позив директору Компаније Новости да повуче спорну одлуку, али није добио одговор.

Основ за ову одлуку директора Новости је сагласност Министарства рада о упућивању запослених на принудни одмор дужи од 45 дана. Одобрење за ову сагласност ресорно министарство је, према Закону о раду, морало да тражи од репрезентативног гранског синдиката у медијској делатности и добило га је од Самосталног синдиката запослених у графичкој, издавачкој, информативној делатности и кинематографији Србије.

Синдикат новинара Новости упутио је захтев председнику Савеза самосталних синдиката Србије да повуче сагласност будући да ова синдикална централа нема свој огранак у Новостима а, извесно је, нема ни репрезентативност јер је она доказана 2000. године, пре приватизације медија и гашења синдиката у приватизованим медијима.

О несолидарном потезу колега из СССС обавестићемо Међународну Конфедерацију синдиката чији су члан али и Европску и Међународну федерацију новинара којој припада Синдикат новинара Србије.

За председника Синдиката новинара Новости
Драгана Чабаркапа

Top