Насловна > News > Вукосављевић: Решићемо статус Танјуга, Политике и Новости

Вукосављевић: Решићемо статус Танјуга, Политике и Новости

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић казао је да очекује да се у првој половини 2018. године реши статус агенције Танјуг и листова Вечерње новости и Политика, односно учешће државе у власништву тих медија.

Вукосављевић је гостујући Пинку казао да Танјуг мора бити доведен у потпуно јасан правни статус и додао да решење за ту агенцију треба тражити у принципима који су афирмисани у највећем броју земаља Европске уније. Он је додао да и листови Политика и Вечерње новости морају да „изађу на зелену грану у финансијској смислу, власничком смислу и струкуралном смислу“.

Министар је казао да је у периоду од пре 10 година дошло до „непријатне ситуације, као и да је тешко ући у траг неким власничким односима“.

„Акције су биле продаване у иностранству, под чудним околностима у најмању руку, али држава ради на томе“, рекао је Вукосављевић и додао да „ствари нису за решавање преко ноћи, али да то не сме бити оправдање да се никад не решавају“.

Говорећи о медијској стратегији, он је казао да очекује да ће на самом почетку 2018. године бити усвојена и додао је њено доношење одложено због напуштања неких чланица. Додао је да очекује да и Стратегија културног развоја Србије буде усвојена у 2018. години.

Упитан о завршетку радова на Народном музеју, Вукосављевић је казао да би требало да грађевински радови буду окончани најкасније крајем марта следеће године, након чега ће почети намештање поставке. Вукосављевић је истакао да се нада да ће крајем јуна, односно да ће на Видовдан, 28. јун, бити отворена реконструисана зграда Народног музеја у Београду.

Вукосављевић је, говорећи о усвојеном буџету за 2018. годину, казао да је за културу одвојено 350 милиона динара, што је, како је оценио, симболичан помак у односу на ову годину.

„Задовољан сам симболичним помаком у односу на ову годину, али мислим да морамо и у наредним годинама да улажемо као друштво више у културу“, оценио је Вукосављевић.

Говорећи о програму на електронским медијима, Вукосављевић је казао да треба приказивати и забавни програм, али да је потребно више квалитетог образовног програма и програма о култури.

Извор: Н1