Ви сте овде
Насловна > News > Брнабић: Наћи ће се решење за Танјуг у складу са европском праксом

Брнабић: Наћи ће се решење за Танјуг у складу са европском праксом

Премијерка Ана Брнабић одговорила је неформалној Групи за слободу медија, поводом њиховог захтева за престанак рада Танјуга, да се за националну агенцију тражи најбоље решење којим ће се у највећој мери задовољити јавни интерес грађана.

Премијерка је у одговору, који је објављен на сајту Владе Србије, подсетила неформалну Групу да у највећем броју европских земаља постоји национална новинска агенција.

Навела је да ће и Србија, следећи најбоље европске праксе, решити питање националне новинске агенције, односно регулисати статус Танјуга, како би сви учесници на тржишту имали једнаке услове рада и равноправан третман.

Брнабић је одговорила и на захтев неформалне Групе за слободу медија да министарство културе и информисања одмах обустави рад на новој Стратегији развоја јавног информисања, због како тврде неодговарајуће методологије и структуре чланова Радне групе, која је по њиховом мишљењу представнике најбројнијих новинарских и медијских удружења онемогућила да суштински утичу на израду овог капиталног документа.

“Драго нам је што, након првог састанка који смо одржали, делује да постоји редовна и добра комуникација са Министарством културе и информисања које је и надлежно за припрему предлога нове Стратегије развоја јавног информисања. У вези са овом темом, од нашег заједничког састанка, већ су одржана три састанка између ваше групе и министра културе и информисања”казала је премијерка .

Она је истакла да су сви разговори вођени у конструктивној атмосфери, направљени су одређени помаци а жеља је да се започети дијалог настави.

“Заједнички нам је циљ да се Стратегија припеми уз што веће учешће представника медија, обзиром да овај документ треба да уреди начин рада и функционисање медија. Предлог Стратегије свакако ће бити јавно доступан документ, отворен за коментарисање и сугестије, који ће такође бити и предмет јавне расправе”.

Један од захтева ове групе био је да Влада Србије формира независну комисију која ће анализирати систем суфинансирања медијских садржаја у јавном интересу и предложити мере спречавања злоупотреба конкурса на свим нивоима.

Брнабић је тим поводом рекла да нова медијска стратегија треба да обухвати и питање суфинансирања пројеката из области јавног информисања на свим нивоима власти.

,,Једно од решења је да се сва додељена средства на локалном нивоу ставе у регистар медија, чиме ће значајно бити повећана транспарентност процеса и начина трошења додељена средстава.

Такође, ова неформална група је захтевала од Владе Србије да усвоји додатне подстицајне мере и олакшице штампаним медијима и регионалним и локалним медијима, које су таксативно набројане у досадашњој Стратегији развоја система јавног информисања у РС, као и да размотри могућност утврђивања обавезног процента издвајања из буџета локалних самоуправа за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја.

Премијерка је одговорила да ће сва ова питања бити предмет разматрања у новој медијској стратегији.

,,Услед промена које је донела четврта индустријска револуција која је трансформирала и начин функционисања медија и окренула медије ка дигиталним издањима, јако је важно да се ради на усвајању нових бизнис модела, који ће сачувати публику и обезбедити одрживост медија, како би се остваривао јавни интерес. Такође, сва давања по основу пројектног суфинансирања од 2014. године, односно од усвајања свих медијских закона, требало би да буду део регистра медија, за шта је овлашћено Министарство државне управе и локалне самоуправе, коме је овај задатак делегиран, а ресорни министар директно одговара председнику Владе Србије за његово извршење. У случају да локалне самоуправе не буду ревносне у испуњавању овог задатка, Министарство културе и информисања поседује механизам контроле и казне, што је дефинисано Законом о јавном финансирању“, наводи се на крају одговора премијерке Ане брнабић на захтеве Групе за слободу медија.

Глас западне Србије

Оставите одговор

Top