Насловна > Вести > Брајовић: Општине ће морати да расписују конкурсе за медије

Брајовић: Општине ће морати да расписују конкурсе за медије

Државни секретар за информисање и медије Нино Брајовић најавио је данас да ће Министарство предложити измене Закона о јавном информисању и медијима како би локалне самоуправе биле обавезне да расписују конкурсе и издвајају више новца за пројектно суфинансирање свих па и мањинских и вишејезичних локалних медија.

У саопштењу министарства културе и информисања наводи се да је Брајовић на семинару „Право на информисање особа које припадају мањинама“ у организацији Министарства културе и информисања и Европске комисије, истакао да то право националним мањима у Србији никада није било ускраћено.

„Право на информисање на језицима националних мањина, право на образовање на свим нивоима на матерњем језику, као и право на јавну употребу матерњег језика нису били доведени у питање ни у најтежим временима кроз које су, посебно у блиској прошлости, пролазили српски народ и држава“, навео је Брајовић.

Претходне године, како је навео, а тај ће тренд бити настављен и у 2017, за медије који информишу на језицима националних мањина из републичког буџета и буџета АП Војводине издвојено је више средстава него за све остале медије, не рачунајући буџетска издвајања за јавне сервисе.

„Мањинским медијима припало је око 305.000.000 динара а свим осталим медијима 215.000.000 динара“, нагласио је Брајовић.

Он је посебно указао на чињеницу да Радио-телевизија Војводине производи и емитује програме на 13 језика, по чему је овај јавни сервис међу јединственим у свету.

Министарство културе и информисања је, навео је Брајовић у 2016. години за 50 од 166 општина и градова, без територије АП Косова и Метохије, издвојило новчана средства за конкурсе за пројектно суфинансирање медијског садржаја на мањинским језицима.

Извор: Танјуг