Ви сте овде
Насловна > News > БНВ: Нацрт медијске стратегије неприхватљив за националне мањине

БНВ: Нацрт медијске стратегије неприхватљив за националне мањине

Потпредседник Бошњачког националног већа Мухедин Фијуљанин, фото: РИНА

Нацрт нове медијске стратегије Србије непримерен је и неприхватљив за припаднике мањинских националних заједница и њиме се додатно умањују њихова права, нагласио је, учествујући у завршној расправи поводом овог документа, која је одржана 28. фебруара у Београду, потпредседник Бошњачког националног већа Мухедин Фијуљанин.

„За припаднике мањинских народа питање остварења права на информирање на материњем језику је једно од основних идентитетских питања, с обзиром на чињеницу да су медији један од основних механизама очувања и јавне презентације њихових националних вредности”, рекао је Фијуљанин.

Он је изразио неслагање са предложеним решењима у нацрту стратегије којима се, како је истакао, смањује ниво стечених права припадника мањинских националних заједница.

Констатујући да је ниво остварења права на информирање бошњачког народа и припадника осталих мањинских заједница неадекватно посебно на подручју ван Војводине, Фијуљанин је поновио захтев БНВ за формирањем посебне редакције на мањинским језицима при Јавном сервису РТС, тражећи подршку за то.

Бошњачко национално веће израдило је анализу нацрта медијске стратегије и са предлозима измена и допуна упутило кабинету председнице Владе и радној групи.

Бошњачко национално веће (БНВ)

Оставите одговор

Top