Насловна > News > Група за слободу медија: Буком против мрака, УММР: Лудо до бола, ко се досад борио за слободу затварајући медије

Група за слободу медија представиће данас у више градова Србије 13 захтева које је предала премијерки Србије Ани Брнабић, док ће осам локалних радио станица емитовати заједнички програм „Буком против мрака“.

„Грађани Србије о тим захтевима, због медијске блокаде, нису обавештени, а телевизије блиске властима оркестрирано објављују дезинформације, представљајући намере Групе као ’непријатељске’ и ’ропство за медије’. Грађани имају право да знају истину и зато ћемо током акције разговарати са њима и објашњавати сваки од захтева, њихов значај и добробит за медијску сцену, а самим тим и за остваривање њихових најширих интереса“, наводи се у саопштењу Групе.

Акција ће бити одржана од 12.00 до 15.00 на Тргу Републике, у Кнез Михаиловој улици и на Теразијама у Београду, на Тргу слободе у Новом Саду, испред Медија центра у Нишу, пешачкој зони у Врању и Великом парку у Крагујевцу.

Представници Групе за слободу медија предали су 14. новембра премијерки Ани Брнабић захтеве за побољшање медијске ситуације, међу којима су формирање нове радне групе за израду Медијске стратегије, расветљавање свих напада на новинаре, као и повлачење држава из власништва у Политици, Вечерњим новостима и Дневнику и престанак рада агенције Тањуг, угашене Владином одлуком пре две године.

УММР: Ваша бука једном нас је увела у мрак

Представници ове групе можда би ипак требало да објасне шта се догодило кад су темељно утицали на доношење сета важећих закона који су начинили пустош на медијској сцени, због чега је хиљаде новинара и медисјких радника остало на улици. Да иронија буде већа, Крагујевац више нема ниједно нормално гласило управо због закона и стратејије у чијем доношењу је поменута група итекако учествовала. Ти медији су већ неколико година у рукама тапкароша, али сада би ови каобајаги величанствени ослободиоци хтели да поправе трагичне чињенице по медије. Ово је добра прилика да им управо они објасне где су погрешилиили шта су хтели.

Несхватљиво је да ,,слободарска група“ на челу са Секулићем (власник агенције Фонет), Вукашином Обрадовић (велики добитник државних пара), Иљлиром Гашијем, Тамаром Скрозом, Недином Сејдиновићем, Славишом Лекићем и Динком Грухоњићем,ослобађају нас од мрака, тражећи да се укине Тањуг, и урнишу два најтиражнија листа са српском традицијом ,,Новости“ и ,,Политика“. Дакле, још хиљаду врхунских медисјких радника на улици?! Да ли је то близу здраве памети?
Због тога их очекујемо у свим градовима, да нам објаснили шта су учинили у протеклих пет година.

Удружење медија и медијских радника позива наше колеге који су остали без посла и претворени у надничаре да обавезно посете скуп ,,ослободиоца“ и питају их где су тв Чачак, Крагујевац, Горњи Милановац, Смедерево, Апатин, Краљево, Ужице, Пожега, Ивањица, Зрењанин?..,Шта је са новосадским медијима, нишким, у чије шаке су допале радио станице, где су скончали локални листови са деценијама традициеј, и да ли те набеђене експерте гризе савест што су новинари и сниматељи, монтажери, тонци, уредници и писци постали сезонска радна снага?

Удружење медија и медијских радника тражи од Медијског савеза да се одупре оваквим ослободиоцима јер су нас једном ослобађали, и знамо како смо прошли. Бука је једном дошла главе свима. Овој земљи су потребни и Тањуг и Фонет и Бета. Србији би увек недостајали ,,Новости и Политика“ а медисјка помрчина се решава отварањем а не затварањем медија.

Председник удружења медија и медијских радника
Гвозден Николић