Ви сте овде
Насловна > News > Јоксимовић: Површна поштапалица да нема слободних медија

Јоксимовић: Површна поштапалица да нема слободних медија

Фото: Танјуг

Шта значи „слободни медији“? Јел негде у западним демократијама постоји забрана да подржавате владу? Или сте слободни само ако критикујете? Где је разликовање критика од дезинформација и неистина?

То пита министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одговарајући на питање Данаса како коментарише оцену Фридом Хауса да Александар Вучић покушава да истисне са тржишта критичке медије и да се плаши слободних медија.

„Проблем у Србији је што је већина медија постала полутаблоидна и таблоидна, а не што се Вучић или било ко плаши критике. У Србији итекако постоји дебатна атмосфера и слобода изражавања. Тврдња да у Србији нема слободног изражавања је постала толико површна поштапалица свих који немају озбиљне аргументе за оспоравање реформских и спољнополитичких резултата владе“, напомиње Јоксимовић.

Посланик СПО Александар Чотрић наводи за Данас да су критички и слободни медији потребни сваком друштву и да су кориснији за власт од провладиних гласила.

„Заиста не видим интенцију Александра Вучића да угрози рад медија који имају критички однос према њему, јер је квантитативно више новина и часописа, па и електронских медија у Србији који нису наклоњени власти, већ извештавају потпуно слободно и независно, па и отворено за опозицију. Фридом Хаус је свакако респектабилна организација и требало би, у мери у којој је то могуће, усвојити друге њихове препоруке из овог извештаја“, истиче Чотрић.

Самостална посланица у Скупштини Србије Дубравка Филиповски оцену Фридом Хауса оцењује за Данас као паушалну и непрофесионалну изјаву неутемељену у чињеницама.

„Ако „Вучић покушава да истисне са тржишта критичке медије“, моје питање је одакле онда у Србији оволико штампаних и медија са националном фреквенцијом који свакодневно критикују Вучића и чланове Владе и да ли могу да упореде стање слободе медија данас и у периоду од 2008. до 2012. Какав смо тада имали Закон о медијима, какав имамо данас и нека упореде ставове ЕК тада и данас. Они који данас говоре о владавини права и слободи медија у Србији на најбруталнији начин су гушили критичку мисао у Србији док су били на власти. Ја сам тада била опозиција и сведок сам многих ситуација у којима су репресивном мерама гушила критичка мисао и слобода медија“, каже Филиповск.

Извор: Данас

Оставите одговор

Top