Ви сте овде
Насловна > News > Нова зграда РТВ-а до 2020. године, почетак градње 15. новембра

Нова зграда РТВ-а до 2020. године, почетак градње 15. новембра

Фото: Глас западне Србије

Нова зграда Радио телевизије Војводина биће изграђена на Мишелуку, на месту некадашње зграде ТВ Нови Сад (ТВ НС) која је срушена у НАТО бомбардовању 1999. године.

Уклањање остатака зграде РТВ НС приводи се крају, а изградња најмодернијег енергетски ефикасног објекта почеће 15. новембра, рекла је за Глас западне Србије директорка Дирекције за управљање непокретностима Маријана Дивљак.

Нови Сад - место на ком ће се градити нова здрага РТВ-а, фото: Глас западне Србије
Нови Сад – место на ком ће се градити нова здрага РТВ-а, фото: Глас западне Србије

„Нова зграда имаће пет телевизијских и шест радијских мултифункционалних студија и располагаће са 17.530 квадратних метара са свим неопходним техничким и технолошким пратећим просторима. Укупна вредност инвестиције је око 2,6 милијарди динара“, рекла је Дивљак.

Она је изјавила да је новац за прву фазу радова од 800 милиона динара обезбедила Управа за капитална улагања.

„Рок за завршетак прве етапе је 480 календарских дана, а након тога, у зависности од прилива средстава од стране државних институција, очекује се набавка и опремање објеката, за једно три године“, додаје Дивљак.

Александар Тимофејев и Маријана Дивљак, фото: Глас западне Србије
Александар Тимофејев и Маријана Дивљак, фото: Глас западне Србије

У просторијама радија РТВ одржана је конференција за новинаре на којој је представљена нова шема информативног програма ове телевизије, а за 28. октобар најављена је нова емисија “Ваш РТВ”.

„Следеће суботе креће емисија, а идеја је да сваку емисију води неко друго лице наше телевизије. Намера нам је да прикажемо богатство различитости, по чему је РТВ јединствена“, рекао је шеф Сектора интегрисаних комуникација Александар Тимофејев.

Присутнима су представљене неке од најпрепознатљивих информативних емисија покрајинског јавног сервиса на српском и на језицима националних мањина, као и нове радио и ТВ емисије.

Нови визуелни идентитет добила је емисија „Сучељавање“, ауторке Александре Поповић.

Александра Поповић, фото: Глас западне Србије
Александра Поповић, фото: Глас западне Србије

„Без обзира што немамо нову зграду и нисмо у финансијској могућности да остварујемо све своје замисли, ми смо креативни. Креативни тим је целог лета радио на новом визуелном идентитету емисије Сучељавање и очекујемо да ће ускоро у пуном капацитету у функцији бити и наш студио у Бриселу“, рекла је Поповић.

Економска, политичка и сва друга питања важна за живот грађана биће и убудуће теме четири госта који ће уживо средом од 21 сат бити на програм РТВ. Већ трећу сезону кроз емисију Прави угао износе се различити ставови на цивилизовани начин, захваљујући невероватном умећу новинара попут Љубице Гојгић, ауторке емисије.

Љубица Гојгић, фото: Глас западне Србије
Љубица Гојгић, фото: Глас западне Србије

„До сада у емисији Прави угао нису гостовали само они који то нису желели, а верујте, таквих случајева било је мало“, рекла је Гојгић.

Уредница и водитељка Дневника Кристина Ђого препознатљиво лице РТВ-а, истакла је да задовољство правити једну емисију која ужива највеће поверење гледалаца како у земљи тако и широм света.

„Трудимо се да поред мноштва дневно политичких, образовних, културних и спортских тема одговарамо на питања наших гледалаца, они су ти који нас гледају и указују поверење, плаћају претплату и на нама је да ослушкујемо шта су њихова очекивања и проблеми и будемо од помоћи“, рекла је Ђого и додала да је медијска данашња сцена врло чудна.

Кристина Ђого, фото: Глас западне Србије
Кристина Ђого, фото: Глас западне Србије

„Много је медијских кућа и оних који себе називају медијима и новинарима, мислим да је основна улога јавног сервиса и информативног програма да правовремено и истинито информише јавност, успевамо у томе. Посебност РТВ-а огледа се у мултикултуралности и то је печат у односу на остале медијске куће са националном фреквенцијом“, каже Кристина Ђого за Глас западне Србије.

Према њеним речима, у припреми Дневника укључено је у најмање 20 новинара, енергија и стрес су свакодневни, али су зато најбољи новинари укључени.

„Улога дописништава је велика широм Србије и Војводине, јер нама је циљ да испратимо свакодневне догадђје у читавој Србији тако да је сарадња одлична на обострано задовољство“, додаје Ђого.

Фото: Глас западне Србије
Фото: Глас западне Србије

Кокотовић: РТВ међу првих пет у Европи по броју разноврсног програма

Да ће се за две године запослени на радио и телевизији Војводине уселити у нову зграду чији је почетак градње предвидјен за 15 новембар, очекује директорка програма РТВ-а Соња Кокотовић.

„Искрено се надам да ће запослени за две године уселити у нову зграду, али биће разлике у односу на сада, јер ће све медијске платформе укључујући и радио програме први пут бити заједно на истој локацији. Што се квалитета садржаја тиче, очекујем да смо ми и сада добри, да нас гледаоци, слушаоци и посетици сајта радо прате, наравно нећемо чекати нову технологију, јер она ће бити попуњена са постојећом. Ми се перманентно развијамо, пратимо иновације, јер медији морају ићи у корак са најмодернијом технологијом“, каже Кокотовић.

Соња Кокотовић, фото: Глас западне Србије
Соња Кокотовић, фото: Глас западне Србије

Од самог оснивања РТВ-а седамдесетих година прошлог века, односсно радија далеке 1948. почело је и емитовање на пет језика, српском, мађарском, словачком, румунском и русинском и то су тада биле већинске националне заједнице и изузетно је важно то богатство Војводине у којој перципира више од 28 националних заједница, с тим што у зависности од процента они формирају своје националне савете. Ми смо јединствени по овом богатству у Европи, али и у свету, потпадамо по броју садржаја у првих пет у Европи, а овакав јавни сервис и оволико разноврсног програма нисам до сада имала прилике да видим. Заиста производимо програме, производе колеге на својим матерњим језицима. То нису преведене вести или титловане емисије, већ колеге на матерњим језицима обрађују теме и представљају синергију националних мањина у домаћој земљи и обрнуто, делимо културна богатства и информације из дијаспоре“, каже директорка програма РТВ.

Она додаје да тренутно на РТВ-у има десетак дописништава и да се развија дописништво у Војводини, Нишу, Косову. Пре две недеље отворен је студио у Бриселу тако да су могућности веће да се ради брже и креативније. Два пута је гостовала премијерка …

Фото: Глас западне Србије
Фото: Глас западне Србије

Петрушић: Чачак нам је посебно драг

„Телевизија јесте скупа играчка и захтева специфичан простор и од изузетног је значаја изградња објекта РТВ-а у којој ће бити обједињени како телевизија тако и радио. Ми смо јавни сервис Војводине и грађани који плаћају претплату у порез преко буџета су власници програма. Ми јесмо најважнија институција у северној српској покрајини, али и институција која кроз своју архиву чува документрарни програм непроцењиве вредности од значаја за српску државу“, каже руководилац дописничке мреже Вељко Петрушић.

„Поносан сам да смо у протекле две године учешће дописника са 10 одсто одавно прешли 50 одсто и то је јако битно за људе у Војводини. Имајући у виду да у Војводини живи 15 одсто Војвођана, остали Сремци, Банаћани, Бачвани живе у Кикинди, Сремској Митровици, Руми, Инђији, и по другим градовима и селима, у последње две године захваљујујући дописницима имају прилику да кажу шта их мучи, који су њихови проблеми и да покренемо да се исти реше“, каже Петрушић за Глас западне Србије и додаје да је улога дописништава велика.

Вељко Петрушић, фото: Глас западне Србије
Вељко Петрушић, фото: Глас западне Србије

Свесни смо чињенице, каже он, да смо интегрални део Србије, имамо дописнике у Нишу, Крагујевцу и Чачку.

„Чачак нам је посебно драг и читава западна Србија. Сви живимо у једној држави и као што волимо да овде у Војводини видимо како се живи у западној Србији и обрнуто стоји. Важно је размењивати програме, да видимо шта се дешава на подручју Моравичког и Рашког округа и поносни смо и сигурни да ћемо сарадњу итекако наставити и продубљивати“, додаје Петрушић.

Око 1.500 запослених на РТВ очекује да ће се до 2020. године преселити у нове просторије које ће им олакшати производњу програма јединственог у Европи, али и читавом свету.

Продукција Глас западне Србије већ две године је део дописничке мреже РТВ-а.

Глас западне Србије

Оставите одговор

Top