Ви сте овде
Насловна > News > Брнабић: Стање у медијима катастрофално

Брнабић: Стање у медијима катастрофално

Премијерка Ана Брнабић, фото: Парламент ТВ

Премијерка Ана Брнабић, изјавила је да је ситуација у медијима катастрофална, али наслеђена, и, износећи податке и примере,

истакла да је до 2014. била два пута гора него сада.

Прва влада Александра Вучића је и прва влада која је усвојила сет медијских закона како би се побољшала медијска слика у Србији, истакла је премијерка одговарајући на питања посланика у Скупштини Србије.

„Повлачење државе из медија, прилагођавање тржишту, јесте нешто што је Влада Србије усвојила зато што су се за то годинама залагала медијска удружења која данас кажу да држава треба да помаже медијима“, навела је Брнабићева.

„Чула сам небројено пута да ситуација у медијима никада до сада у Србији није била гора. Данас је најгора – то чујем из дана у дан“, навела је Брнабићева и рекла да је њена изјава из Брисела да има мало објективних медија у Србији наишла на велику осуду, али додаје да „то нису само моји лични утисци“.

На трагу изјава да је ситуација у медијима гора него икада пре, премијерка је прочитала извештај Савета за борбу против корупције из 2011. године, када је на челу тог тела била Верица Бараћ, а председник Владе био Мирко Цветковић.

„Ту се наводи да је у том периоду вршен снажан политички притисак на медије и да је над медијима успостављена потпуна контрола. Даље се наводи да више не постоје медији из којих грађани могу да добију потпуне и објективне информације“, рекла је Брнабићева и додала да је тада речено да „нема објективних медија“, док је она рекла да их „има мало“, што је изазвало несразмерно веће нападе.

Такође, Брнабићева наводи и пример када је Европски парламент усвојио резолуцију којом „изражава забринутост због контроле власти над медијима“.

У тој резолуцији, наводи премијерка, спорна је и приватизација Вечерњих новости, као и напади и претње новинарима и „онемогућавање приступа интернету за грађане Србије“.

„Сада кажете да је дигитализација смешна, а ми барем желимо да дамо интернет свима“, наводи Брнабићева.

„Тада су новинари у Србији описани као ’понижени, ућуткани, осиромашени’. Ми смо то затекли и покушавамо да решимо“, истакла је Брнабићева.

Да не идемо тако далеко у прошлост, каже Брнабићева и наводи примере из 2003. године када је, каже, председник „отворено вређао новинаре и називао их маргиналним појавама“.

„Тада је градоначелник шутирао новинаре, када се укључио директно у једну емисију и извређао једну новинарку у студију. После тога је постао и министар“, подсетила је Брнабићева.

„Да не идемо тако далеко у прошлост, у новембру 2014. смо имали испад посланика из опозиције, када је изнео низ увреда, да се новинари могу купити за 300 евра, да су олош и да су зло“, навела је Брнабићева.

Она је навела и пример од пре мало више од месец дана, када су „УНС, НУНС критиковали једног од лидера опозиције који је вређао новинаре из Танјуга, Бете, Фонета“, рекла је Брнабићева и додала да један од лидера опозиције и отворено „дели медије на подобне и неподобне“.

„Ја сам поносна што сам премијер и што сам била министар у Вучићевој влади, која је увек позивала све новинаре на све догађаје и увек одговарала на сва питања“, нагласила је Брнабићева.

Додала је да не одбија састанке са представницима било којег медијског удружења, као и да ће се сутра састати са представницима локалног медија Ваљево плус, који су јој у позиву рекли да имају проблема „јер су критични према власти“.

„Трудимо се да урадимо све у исто време и зато је оваква медијска слика у Србији, а она је пре 2014. била два пута гора него сада“, закључила је Брнабићева.

Агенције

Оставите одговор

Top