Ви сте овде
Насловна > News > Писмо Медијског савеза Србије председници Владе Србије

Писмо Медијског савеза Србије председници Владе Србије

Медијски савез Србије (МСС) упућује председници Владе Србије оштар протест због одлуке да на данашњи разговор о изузетно тешкој ситуацији у медијској делатности позове ЈЕДИНО такозвани Покрет за слободу медија и оглуши се о наш захтев да овом састанку присуствују представници свих новинарских удружења и организација.

,,Овим чином потврдили сте оно што одавно знамо – да су Асоцијација медија и медијска коалиција формирана око ње, уз подршку невладиног сектора, јачи од државе.

Они су 2008. године спречили доношење закона о транспарентном власништву у медијима и 2010. „оборили“ Медијску студију чији су аутори били европски медијски експрти. Њихови људи су креирали медијске законе којима су локални медији претворени у партијска гласила, а наше колеге, бројни врхунски новинари, остали без посла. Они су захтевали гашење Тањуга, да би њихови функционери, некадашњи новинари националне новинске агенције, могли да воде своје фиирме. Они су прећутали да је новим Законом о јавном информисању, за разлику од претходног, омогућено власницима из „оф- шор“ зоне да постану власници медија у Србији.

Нису они никакви борци за слободу медија! То знамо сви ми који радимо у медијској сфери, а верујемо да знате и Ви. Зашто, онда, повлађујете групици коју једино интересују паре – „газдовање“ комисијама које одлучују о расподели средстава за пројектно финансирање и тајност страних донатора који на њихове рачуне уплаћују огромне девизне своте?

Не интересује њих професионално новинарство! Довољно је да погледате њихове сајтове па да видите да за њих не постоји „друга страна“. Постоје само они, њихова истина, њихови интереси и решеност да се за то боре по сваку цену – агресивно и бескомпромисно. То раде годинама. Последњи пример је медијска конференција у Тирани за коју су се, преко својих веза, изборили да само они добију позив и где су се лажно представљали као једини „репрезентативни“ медијски представници Србије.

Поштована председнице, акција коју воде, почев од штрајка глађу бившег председника НУНС-а, бојкотовања Радне групе Министарства културе и информисања за израду нове медијске стратегије, до перформанса са црним мајцама у Тирани, њихов је покушај да задрже хаотично стање на медијској сцени. Јасно нам је да од данашњег састанака са Вама желе да направе копију октобарског скупа у Арандјеловцу из 2012. године на којем су учествовали само они и где су постављени темељи медијских закона усвојених августа 2014.

Нећемо им то дозволити! Захтевамо да се у јавној, отвореној и аргументованој расправи донесу одлуке које ће зауставити урушавање професије, ојачати позицију новинара, омогућити успостављање социјалног дијалога чији је смисао заштита свих медијских радника у Србији. Тражимо оснивање регионалних јавних сервиса по узору на она која постоје у целој Европи и очување националне новинске агенције. Инсистирамо да се дефинишу критеријуми у раду конкурсних комисија и прецизира појам „медијски експерт“. Хоћемо да се успостави ред у медијској делатности. И за то ћемо се борити свим, законом дозвољеним, средствима.”

У Београду, 14. новембра 2017.

Удружење медија и медијских радника (УММР)

Друштво новинара Војводине (ДНВ)

Пофесионално удружење новинара Србије (ПРОУНС)

Синдикат новинара Србије (СИНОС)

Оставите одговор

Top