Насловна > News > Отворено писмо председнице СИНОС неформалној Групи за слободу медија

Отворено писмо председнице СИНОС неформалној Групи за слободу медија

Поводом захтева Групе за слободу медија који је јуче достављен Влади Србије, између осталог, тражите да се држава повуче из „Вечерњих новости“, као новинарка ове Компаније и председница једног од два репрезентативна синдиката у овој медијској кући, јавно вам поручујем: Даље од „Новости“!

Новинарска удружења окупљена у „неформалну Групу за слободу медија” инсистирањем претходних година на изласку државе из медија направила су већ огромну штету на медијској сцени : Одговорни су што је у Србији урушено новинарство на локалном нивоу, што су некада одличне редакције постале лак плен партијских функционера, а то је допринело даљој тајкунизацији И табоидизацији медија. У страху од отказа запослени су, и тамо где газда није тражио, сами гасили синдикалне подружнице. Исте те новинаре, осиромашене И уплашене, неспремене да штите своја законом гарантована права, новинарска удружења која делују у оквиру ваше Групе су позивала да бране јавни интерес(?).

И сада захтевају да се исти модел примени у случају “Политике”, “Новости” И “Дневника”. Не одустају ни од захтева да са радом престане агенција Тањуг, како би власници Фонета И Бете, чланови ваше Групе, могли да послују без озбиљне конкуренције. Како то реализовати? Формирањем нове радне групе при Министарству културе И информисања која би требало да усвоји медијску стратегију коју сте, очито, већ сами припремили. Одлазак ваших представника из актуелне Радне групе, ваљда је свима сада јасно, била је фарса.

Изјавом да у актуелној Радној групи “више нема представника новинара” ви сте нас професионално поништили. Одакле вам право да оспорите легитимитет нашег представника (и целог Медијског савеза Србије) др Милана Петковића, бившег уредника некада одличне Нишке телевизије, председника Извршног одбора Професионалног удружења новинара Србије, члана Управног одбора Друштва новинара Ниша, И члана Извршног одбора Синдиката новинара Србије? Да ли зато што инсистира на формирању регионалних јавних сервиса, онако како су 2009. године у Медијској студији предложили експерти Европске комисије И како је било предвиђено претходном Медијском стратегијом која у овом делу није уграђена у медијске законе? Управо је др Петковић још 2013. године , тада као копредседник Коалиције запослених у медијима, предложио да општине издвајају два посто за финансирање медија : један посто за финансирање регионалних И локалних јавних сервиса и један посто за суфинансирање комерцијалних медија , што је медијска коалиција тада одбацила.

Да ли је наш представник споран зато што захтева успостављање социјалног дијалога И што тражи да постојање синдикалне организације буде један од критеријума код пројектног суфинасирања? Треба ли више подсећати да послодавци у медијима, рачунајући чланове ваше Групе, забрањују синдикално организовање, не желе да се организују у послодавачку организацију И тиме онемогућавају потписивање гранског колективног уговора који би заштитио све новинаре И запослене у медијима.

Удружења која делују у оквиру ваше Групе на сваки начин негирају И опструишу рад Синдиката новинара Србије иако смо ми, од 2005. године члан Европске И Светске федерације новинара. Наше упорно указивање на неопходност успостављања социјалног дијалога код ваших чланова изазивало је провокативно зевање и демонстративно напуштаје скупова како би нам јавно показали колико смо “досадни И нерелевантни”. Уколико Србија остане на путу на којем и ви инсистирате, дијалог измедју послодаваца И синдиката биће врло брзо неминовност И поред константне цензуре И дискриминације коју удружења у вашој Групи спроводе према Сндикату новинара Србије. Дакле, преговараћемо, са вама или без вас.

Драгана Чабаркапа