Насловна > News > Представа за јавност и оцењивање пројеката самопрокламованих експерата

Представа за јавност и оцењивање пројеката самопрокламованих експерата

Чачак – Невладина организација Центар за мониторинг и активизам – ЦЕМА из Чачка, који је подржан од Фондације за отворено друштво Србија, одржао панел расправу на којој је радећи свој пројекат оцењивао туђе пројекте.

,,Циљ овог пројекта је да се обезбеди грађански надзор над расподелом јавних средстава за суфинансирање медијских пројеката чији би садржаји требало да обезбеде медијски плурализам и квалитетно информисање свих грађана Чачка. Тежиште пажње су били предложени медијски пројекти, избор тема и начин на који је њихова реализација обезбедила јавни интерес у области информисања. Наш пројектни тим пратио је, а потом и анализирао, цео процес од доношења одлуке о расподели средстава до њихове реализације и објаве произведених медијских садржаја. Протекле године у граду Чачку одобрена су 33 пројекта, а произведени медијски садржаји су предмет наше детаљне анализе“, казала је Светлана Којановић, чланица истраживачког тима и коауторка пројекта.

Куме и другарице

Невладину организацију ЦЕМА предводе др Катарина Мајсторовић доценткиња на Факултету организационих наука у Београду, мр Марија Недељковић Правдић извршна директорка Центра за монитортинг и активизам и Светлана Којановић.

Недељковић Правдић је иначе у кумовској вези са Којановићком, док је веома блиска са др Катарином Мајсторовић такође чачанком, која је својевремено била преводилац Еулекса у Приштини и где су заједнички радиле на пројектима за стране организације.
Испред Града на јавној дебати присуствовао је Владан Милић, помоћник градоначелника за друштвене делатности.

др Катарина Мајсторовић, доценткиња на Факултету организационих наука у Београду

Нестало пројеката у Приштини па дошли на ред чачански: Озон најутицајнији, Лав најбољи

Шта се иза брда ваља није тешко претпоставити. У показном примеру до којег је дошао тим ,,стручњака“ чија имена нису доступна јер су наводно расути широм Италије Америке и Јапана присутнима су показане табеле са негативним и позитивним примерима. Тако су у позитивну групу сврстани ТВ Телемарк, Лав ТВ као најбоља продукција а затим следе Матрих, Бус Плус продукција и Озон прес који је како тврде ови ,,медијски експерти“ имао одличан пројекат, упркос најмањим средствима, и по њиховом мишљењу спада у убедљиво најутицајније. Да ли је то баш тако, процените сами.

Са друге стране етикетирани су негативни примери, ТВ Галаксија, Курир и још неколико локалних медија који су по њима лош пример пројектног финансирања.
Након тога водила се панел дискусиај у којој су Којановић, Правдић и Мајсторовић покушали да убеде представника града да морају увести посматраче комисијама, а као велику примедбу, црвеним словима, навели су комисије које нису из редова НУНС-а, АНЕМА, Локал преса..

Николић: Ви нисте медијски експерти и немате право да етикетирате медије

Једини који је био против оваквих експерата на дебати био је Гвозден Николић председник Удружења медија и медијских радника (УММР) који је казао да је апсолутно против оваквог етикетирања медија, покушаја наметања комисије и којекаквих посматрача. „Ситуација се приликом расподеле драстично поправила од како се представници НУНС-а, АНЕМА и Локал преса не налазе у тим телима , наводећи пример, да када су они одлучивали само шест до осам, увек истих медија, међу којима је Озон прес (Стојан Марковић) и Објективно 1 (Светлана Којановић) су били стални и сигурни добитници.

Гвозден Николић, председник Удружења медија и медијских радника (УММР)

Док се ситуација од 2016. године променила, па је чак 22 медија добило средства за понуђене пројекте, а износ за расподелу је са осам достигао близу 30 милиона. Циљ оваквих представа је свакако да се поново врати на старо”, казао је Николић који је више пута прекидан од стране учесника дебате који су били незадовољни дискусијом.

Николић: Држава уређује а не Ви, НУНС-ове комисије су делиле новац само својима

„Драго ми је да присуствујем оваквом догађају и да су први пут камере постављене како треба. Нажалост имамо неколико телевизија у Чачку и ниједна се није одважила да направи дискусију на ову тему. Сви су завучени у неке своје ровове, неки не смеју, неки не знају или не умеју. Чињеница је да на телевизији није било расправе на ову тему. Чак ни и у време када сте ви (Светлана Којановић) били уредник на ТВ Лав. То што сте ви формирали Форум за грађански надзор или ти ЦЕМА (Центар за мониторинг и активизам) апсолутно подржавам и немам ништа против, али имам против покушаја да намећете решења која Вама одговарају, а не свима. Има ту чак неколико крупних проблема. Ко су медијски стручњаци, ко је дефинисао тај појам и да ли је уопште дефинисан у овој земљи. А ви сте већ себе тако прогласили и дали сте за право да оцењујете. Можете ви то да радите, немам ништа против, ви остварујете један пројекат који Вам је плаћен, али не можете вршити притисак да град формира комисије и некакаве посматраче по Вашем укусу”, рекао је Николић.

Светлана Којановић, чланица истраживачког тима и коауторка пројекта

Светлана Којановић, коауторка пројекта, прекунала је излагање Гвоздена Николића, рекавши да неће говорити о именима јер је такав био договор и навела да је један од људи који су радили анализу медијских садржаја докторирао на универизету Тор Вергата у Риму на тему „Човек – медији”, да је новинар са 20 година искуства и тренутно ради испитивања у Јапану. Она га је упитала да ли је то довољно да неко буде медијски стручњак.

„Не није, мора да стане именом и презименом овде. Не може да неће да се експонира! Шта то значи имам тамо неког, имам и ја. Представник сам и удружења које је силом прилика формирано. Ви сте образоване особе и све вас знам. Жао ми је што посланик (Остоја Мијаиловић) није изгурао оно директорско место за мр Правдић у школи, нисам имао ништа против али сам против сваке манипулације. Против сам да се етикетирају медијске куће од стране оних који нису медијски стручњаци. Ви сте самопрокламовани медијски стручњаци. Медијски стручњаци биће познати када се донесе нови правилник, што је у фази доношења Министарства културе и информисања. Дакле држава проглашава експерте и стручњаке, ти могу да оцењују пројекте, Ви не. Ви ово радите за новац непознатог дародавца како кажете, а то се зове пројекат. Дакле и ваш рад треба оценити”, рекао је Николић.

Којановић се поново обратила Николићу: „Да ли си упознат са биографијом излагача и са којим правом постављаш дилему за некога ко је био у тиму или за донаторо, који је подржао овај пројекат?

„Држава одређује правилником експерте и стручњаке, Ви сте сами себе прогласили и кренули да оцењујете. Могу да претпоставим шта стоји иза свега и шта ви желите да наметнете. Немам ја проблем да ви будете посматрачи, али то неће комисија прихватити исто као што ви нисте прихватали кад сте били у истој”, казао је Николић додавши да ни јавни интерес није прецизно дефинисан.

„Да ли је јавни интерес, пребројавање сова у Мојсињу или сазнање шта ради локална самоуправа, да ли има корупције или не, да ли иде у добром правцу изградња пута, шта мучи грађане, где су проблеми на селу… То се не финасира, а знате да је то најскупљи део продукције. Тачно је да је Чачак био пионир и да је пројектно финансирање кренуло упрво одавде, али је и први пут и злоупотребљено у Чачку и то од неких које хвалите овде. Навели сте да је за Галаксију издвојено 2,5 милиона, а што је 4,5 милиона добио Озон на разним пројектима, то ништа, иако има непостојећу редакцију и директор му је уредник у другом медију? Други сте били Ви гсопођо Којановић, а нешто не видим тај Објективно 1. Узели сте пример од 2016. године, све је до тада водио НУНС и Локал прес, а пре тога је био хаос. Сада имате ситуацију да се 30 милиона издваја из буџета и да готово нема медија који није добио неку бар симболичну суму за пројекат. Сви знамо да су те паре више социјална категорија за медије имајући у виду у каквом се стању налазе, а први пут у Чачку није било жалби. Ако погледамо списак добитника од 2016. до 2018. и период када сте Ви и Стојан водили екипу, драстична је разлика. Знате добро да говорим истину. Ја не припадам ни једној групацији нити странци, а Ви се групишите колико хоћете”, рекао је Гвозден Николић покушавајући да заврши своје излагање јер је био прекинут како му је речено због монолога који је дошао да води и саветовано му је да организује своју дебату јер је ова данашња њихова.

ГЗС