Ви сте овде
Насловна > News > Проглас Синдиката новинара Србије поводом 3. маја Светског дана слободе медија

Проглас Синдиката новинара Србије поводом 3. маја Светског дана слободе медија

Синдикат новинара Србије (СИНОС), поводом 3. маја Светског ддана слободе медија, позива све новинаре и медијске раднике да се организују у синдикате и заједно заштите своја радна и професионална права на начин како то чине колеге у Европској и Светској федерацији новинара.

СИНОС указује да је Србија међу последњим земљама у Европи у којој послодавци, уз подршку државе, опструишу успостављање дијалога у медијској делатности:

1.Послодавци у медијима, свеједно да ли су ближи властима или опозицији, не желе да оснују своју организацију и на тај начин блокирају успостављање дијалога.

2.Забрањују оснивање синдикалних организација под претњом отказа или уз образложење да им синдикати нису потребни јер они, послодавци, најбоље разумеју и решавају проблеме зпослених.

3.Држава није омогућила амбијент за почетак разговора представника запослених и послодаваца у медијском сектору.

4.Већина новинарских удружења и асоцијација, али и међународне организације у Србији, нису на јасан и недвосмислен начин подржале напоре синдикалних активиста за покретање социјално-економског дијалога и потписивање гранског колективног уговора који би штитио све запослене.

Рад у несигурним (прекарним) условима за мале плате, са лако раскидивим уговорима (или без њих) подстиче аутоцензуру, фаворизује таблоидизацију и урушава професионално новинарство. Уместо јавног, новинари су присиљени да штите интересе власника.

СИНОС апелује на све колеге да се у складу са Уставом, законима и међународним конвенцијама самоорганизују , заштите своја радна права и сачувају достојанство професије.

За Извршни одбор СИНОС, Драгана Чабаркапа, председница

Оставите одговор

Top