Ви сте овде
Насловна > News > Састанак представника новинарског синдиката из Осла и СИНОС-а

Састанак представника новинарског синдиката из Осла и СИНОС-а

Фото: СИНОС

Деветочлана делегација Синдиката новинара Осла састала се у Београду са руководством Синдиката новинара Србије (СИНОС). Тема разговора била је стање у медијској делатности и положај медијских радника.

Гости су упознати са ставом СИНОС-а да је стање драстично погоршано после доношења сета медијских закона и да их што пре треба мењати у складу са европским вредностима.

Лошем положају медијских радника у Србији допринеле су катастрофалне приватизације медија, након којих је велики број нових власника угасио медије. Они који су наставили да раде, поништили су колективне уговоре који су нудили елементарну заштиту запослених.

Колеге из Норвешке су оцениле да је забрана оснивања синдиката у приватним медијима у Србији недопустива пракса која је у супротности са законима Европске уније.

Они сматрају да је за бољи положај новинара и медијских радника у Србији, неопходна сарадња новинарских удружења и синдиката, јер само јачим притиском на власнике медија могу да се обезбеде бољи услови рада и сигурнији положај.

СИНОС је током разговора изнео став да сарадњу са Синдикатом не желе Удружење новинара Србије (УНС ) и Независно удружење новинара Србије (НУНС).

Разлог за то је што та новинарска удружења ближе сарађују са организацијама власника медија (АНЕМ – Асоцијација независних медија и Локал пресом), и превасходно штите интересе власника медија, а не запослених. Таквој медијској коалицији није у интересу успостављање социјалног дијалога у медијској сфери, јер, како кажу, применом колективног уговора би оптеретили своје пословање и били принуђени да угасе медије.

Драгана Чабаркапа (СИНОС), фото: Медија центар Београд

Представници СИНОС-а указали су на опасан предлог Министарства културе и информисања да се укине ограничење максималног износа у добијању државне помоћи путем конкурса за електронске медије што отвара пут да држава легално финансира „своје“ тајкуне.

Представници СИНОС-а су нагласили да неће одустати од своје борбе да новинари и медијски радници у Србији раде у пристојним условима и да имају адекватне зараде.Медијска удружења која подржавају ставове СИНОС-а – Професионално удружењеновинара Србије (ПРОУНС), Удружење медија и медијских радника (УММР) и Друштво новинара Војводине (ДНВ) формирали су са СИНОС-ом Медијски савез Србије. Циљ је да се заустави урушавање новинарства, врати достојанство и углед професије и заштите радна права медијских радника. Савез ће се, са конкретним предлозима, укључити у израду медијске стратегије.

Састанак је одржан просторијама „Вечерњих новости“, где Синдикат новинара има подружницу јер је УНС незаконитом одлуком иселио СИНОС из просторија Дома новинара. Гости из Осла обишли су редакције у Компанији Новости у којој делују три репрезентативна синдиката и постоји колективни уговор.

Извор: СИНОС

Оставите одговор

Top