Ви сте овде
Насловна > News > Синдикат новинара Србије: Медијска сцена западне Србије претрпела тежак ударац

Синдикат новинара Србије: Медијска сцена западне Србије претрпела тежак ударац

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа говорећи о положају новинара након приватизације

рекла је да је ово преломни тренутак у одбрани професије након катастрофалне приватизације и наглог изласка држве из медија што се одразило на урушавање медијске сцене како на нивоу Србије тако и у локалним самоуправама које су имале своје јавне сервисе и финансирале рад локалних медија директно из буџета.

,,Синдикат новинара очекује да сва медијска удружења и асоцијације подрже успостављање социјалног дијалога у овој делатности јер је то једини истински европски стандард и начин да оживи медијска сцена која је од јавног интереса државе, и локалних самоуправа“, казала је Чабаркапа.

Решење данашње слике у медијима, како наводи председница СИНОС-а је нова медијска стратегија, нови закони, успостављање социјалног дијалога, доношење гранског колективног уговора и учешће синдиката као и формирање локалних и регионалних медија.

Говоређи о ситуацији на локалном нивоу Чабаркапа сматра да је медијска слика најгора у протеклих две деценије.

,,Радила сам анализу у којој се јасно види да је на подручју Чачка, Горњег Милановца, Ужица, Чајетине, Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља, Ивањице, Бајине Баште процесом приватизације нестао велики број медија, известан број препродат тређем лицу а затим угашен, док у Тополи и на пример Сјеници локални медији готово да не постоје. Медији који су основани су веома крхки, немају подршку локалних самоуправа уколико немају јасну партијску опредељеност. То не може донети жељени опоравак медијске сцене. Локалне власти морају знатно више издвајати за развој медија, а та подршка не сме бити ничим условљена сем поштовањем кодекса и закона” сматра председница Синдиката новинара Србије (СИНОС).

ГЗС

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подржано од стране Министарства

Оставите одговор

Top