Ви сте овде
Насловна > News > Спортски новинари: Недефинисане ствари нарушавају медијску сцену

Спортски новинари: Недефинисане ствари нарушавају медијску сцену

Секретар Удружења спортских новинара Србије Слободан Игрутиновић сматра да постоје многе ствари

које у медијима нису довољно добро дефинисане а да ли ће ова нова медијска стратегија у том погледу нешто да промени, није сигуран, али би волео.

Он сматра да је тренутна медијска констелација далеко испод професионалног нивоа у односу на пређашње стање када су медији више пажње посвећивали спорту а пажња јавности била усмерена на борилишта и спортске арене у западној Србији одакле су стизали светски асови у кошарци, фудбалу, атлетици и осталим дисциплинама.

,,Разговарао сам са новим државним секретаром у Министарству информисања Александром Гајевићем на ту тему, он је човек из бранше, такође је и прошли био из бранше Нино Брајевић, али чини ми се да њихов утицај није такав да нешто могу да промене. Увек постоји нека невидљива рука која диктира стање у медијима”, каже Игрутиновић.

Према његовим речима највећи проблем је заправо то ко се све бави новинарством и ко је новинар, да ли је бранша дотакла дно. Он сматра да док се ово не дефинише, не вреди прављење нових медијских стратегија и да се само тиме неђе побољшати медијска ситуација у Ужицу, Чачку, Пожеги, Ариљу, Ивањици, Новој Вароши, Прјиепољу,Чајетини Бајиној Башти или у осталом делу Србије.

,,Залажем се и мислим да имам доста мојих колега који сматрају исто као и ја да је потребно увођење лиценци, ма колико се Европска унија са тиме не слагала, и говорила у својим актима да свако има право да буде новинар и да има право да пише. Ако постоје коморе за све друге професије адвокатске, лекарске, инжењерске које издају лиценце за рад, зашто новинари немају то право. Да постоји судија који ће рећи да су етички кодекси прекршени и да се одузима лиценца тек тада би могли доћи на ниво да су новинара једна озбиљна професија”, сматра Игрутиновић.

Он додаје да ако медијска стратегија не дефинише ко је новинар, и ко може да се бави новинарством и ко је судија, који новинару може да да црвени картон ништа нећемо урадити већ ћемо се вртети у истом кругу.

Медији су иначе корективни фактор у спорту. Често се до резултата, чак и оних најбољих стиже уз помоћ навијачког или медијског фактора који улива снагу, енергију, самопоуздање спортистима. Веома је значајан фактор који тера локалне самоуправе да улажу већа средства у овај вид друштвених активности који граде свест, јачају позитивне особине и спортски фер-плеј дух код најмлађих генерација.

ГЗС

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подржано од стране Министарства

Оставите одговор

Top