Ви сте овде
Насловна > News > Вучић: У Србији сви имају право да говоре, али и да одговоре

Вучић: У Србији сви имају право да говоре, али и да одговоре

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Европске федерације новинара Могенсом Блихером Бјерегардом и у разговору навео да у Србији свако има право да пише и говори оно што хоће, али да исто тако сви имају право да на то одговоре.

Вучић је са Бјерегардом разговарао о стању у медијима, начинима за побољшање ситуације, слободе изражавања и слободе медија, навесдено је у саопштењу.

Председник Вучић је истакао да је свестан неопходности побољшања атмосфере и стања у којима медији раде, али и да је потребно поштовање медијских кодекса.

Он је изразио спремност да са другим државним институцијама ради на томе, наведено је у саопштењу.

Председник Вучић је нагласио да у Србији свако има право да пише и говори оно што хоће, али да исто тако сви имају право да на то одговоре:

„Никоме, па ни себи, нећу одузети право на одговор”, истакао је српски председник.

Он је на конкретан начин одговорио на све примедбе које су изнели представници Мисије Европске федерације новинара и истакао да ће учинити све на промоцији слободе изражавања и медија, речено је у саопштењу.

Бјерегард је захвалио председнику Вучићу на интересу за теме које је та федерација обрађивала током своје мисије и истакао да је веома важно да председник пружи подршку побољшању медијске ситуације, као и да пошаље сигнал свим државним институцијама да у томе активно учествују.

Он је нагласио да су на састанцима током мисије уочили да расту притисци на медије, због чега је неопходно побољшање, истакавши да је за Србију најважније да буде одлучна, да поштује вредности слободе медија и изражавања и да омогући новинарима да раде без страха.

Током сусрета Блихер Бјерегард је указао на то да је потребно да председник покаже колико је важно да власти реше све случајеве насиља над медијима и убиства. „То ће смањити притиске и насиље над медијима, јер нерешени случајеви су позив да се са насиљем настави”, рекао је Бјерегард и додао да је потребно послати сигнал министрима и парламентарцима да учествују у дебатама на свим телевизијама.

Поред председника Европске федерације новинара Могенса Блихера Бјерегарда, састанку су присуствовали и генерални секретар међународне групе за слободу медија Медијска организација Југоисточне Европе СЕЕМО Оливер Вујовић, Скот Грифен и Алма Онали из Међународног прес института (ИПИ), као и председник УНС-а Владимир Радомировић и председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа, наведено је у саопштењу.

Танјуг

Оставите одговор

Top